Број пријава због буке мањи него ранијих година, највише их у Игалу и на Топлој

Кол центру Општине Херцег Нови од почетка сезоне пристигло је преко 50 пријава због прегласне музике. Казне за одговорне су двије хиљаде еура.

Како је за РТХН казао замјеник начелнице Службе за инспекцијски надзор, Дарко Класић, тај број је знатно мањи него ранијих година.

Замјеник начелнице Службе за инспекцијски надзор, Дарко Класић

– Комунална полиција сваки пут по пријави излази на терен, обавља мјерење и уколико мјерни апарат покаже ниво буке већи од дозвољеног, просљеђује Служби инспекцијског надзора на даље поступање. По основу Закона о туризму и угоститељству спроводи се прекршајни поступак – објашњава он.

Класић наводи да доста угоститељских објеката има уграђен лимитатор буке, неки још увијек чекају уградњу, коју обавља фирма из Подгорице, а постоје и одређена процедура као и ред чекања на уградњу.

Пријаве за поједине локале се често понављају, а некима су исписане и казне, информише Класић.

– У овом случају висина прекршајног налога је двије хиљаде еура. Ријеч је о двије казне по хиљаду еура за правно лице и одговоно лице у правном лицу, за које се испостави да емитује буку већу од дозвољене – наводи он.

Понављају се људи и пријаве, прича Класић, али ни Комунална полиција нити Служба инспекцијског надзора не могу да оцјењују лични утисак буке, већ могу да поступају само према резултатима индикатора.

– У фокусу пријава грађана углавном су локали у Игалу и на Топлој. Има их око 50, неки се понављају, што наводи на закључак да је лични доживљај буке главни проблем. Некоме смета мање, некоме више, у угоститељским објектима рећи ће да је забава циљ сезоне, са друге стране неки ће рећи да је циљ одмор. Ми не улазимо у лични доживљај, већ поступамо по Закону о туризму и угоститељству, мјеримо буку и изричемо прекршајне налоге и санкције – казао је Класић.

Овај проблем био је израженијих ранијих година, наводи Класић, у међувремену је велики број локала урадио лимитатoре, које инспектори уредно провјеравају, а на смањење броја пријава утицала је и веома строга казнена политика.

6 COMMENTS

 1. Komsija Klasicu, lako vam jer reci o rezultatu indikatora; ali meni neprospavane noci zbog dozvoljenih zurki u gradu i na moru – govore vise nego vasi indikatori.
  Dalje, kako prijaviti buku, kad gasite liniju u 22 navece, a muzika gruva od 22:30 do iza 1:00 po ponoci
  Mene uopste ne zanima odakle gruva, da li je La Bamba, Peoples, Admiral, Rafaelo ma bilo ko drugi; poenta je da je bucno. I to nije bucno samo ako zamandalim cijelu kucu. Je li poenta zamandalit kucu na ljetnje noci zbog necijih par hiljada eur zarade te noci ?
  Zasto se perete na subjektivni osjecaj buke, kad eto niste u stanju da prepoznate buku ? Da li masine cuju kako ljudi cuju ?
  Mislim da neko ovdje nije postavio stvari na svoje mjesto zarad nekih interescica…

 2. Pricati o buci nakon 15 godina maltretiranja,bez ugradjenih limitatora,sa istom ekipom koja to radi-gore navedeni,plus kola sa razglasom i barke sa istim.Normalno da vrijedja uopste pricati o tome,a kamoli ih prijaviti istoj ustanovi koja im daje dozvole i ne kaznjava ih.Sve u svemu,daleko smo mi od sredjenih i ozbiljnih drustava i sredina.

  • To je to! Prosto je nevjerovatno koji prostakluk se prihvata kao nešto što je dozvoljeno i prihvaćeno. Kao to može, da urla barka preko dana i najavljuje neke koji će tu noć doći da vrište dolje. Da je to neka muzika pa da kažeš. Jednostavno toliko je glupo to prijavljivat da je narod prosto matiran prostaklukom

 3. Igalo se trese od buke.
  Katić treba da podnese ostavku jer nije u stanju da sprovede zakon o buci.
  I vi demokrate hoćete da vidite državu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here