ОО ДПС: Доказано да је локална власт у расулу

Извјештај Државне ревизорске институције до краја је оголио незаконитости у раду локалне самоуправе у Херцег Новом. Иако су одборници ДПС-а на ријетко одржаваним сједницама СО Херцег Нови указивали и доказивали неправилности, незаконитости и нелогичности, владајућа већина је једноставним кориштењем бројчане предности усвајала све што јој је администрација владајуће коалиције понудила. Пробијање буџетских позиција мимо Закона, незаконито приказивање вишка новца за 2021. годину у износу од 1,68 милиона еура и увећани примици и издаци у ребалансу буџета за 2021. годину у износу од 17,34 милиона еура без сагласности Министарства финансија само су врх леденог бријега незаконитог рада коалиције на власти у Херцег Новом, наведено је у саопштењу из ОО ДПС.

-За ову коалицију не важи Закон о локалној самоуправи па је за њих уобичајено да се не расписују јавни конкурси за високи руководни кадар него се именују у статусу в.д. па су неки у том статусу још од 2017. године иако законски могу бити најдуже шест мјесеци. В.д. помоћник секретара Секретаријата за финансије и локалне јавне приходе, који не испуњава услове потребне за категорију високог руководног кадра, предсједник Општине својим рјешењем, без јавног конкурса, именује менаџера Општине на 5 година а са више од 80 особа је у 2021. години закључиван уговор о дјелу који је и по три и више пута продужаван како би неки посао обављали и по 12 мјесеци, кажу у ОО ДПС

Појединим запосленима, наводе из те партије, зараде су исплаћиване једним рјешењем којим су обухваћени и допунски и прековремени рад при чему је прекршен Закон о раду.

-Додатком на основну зараду обухваћено је скоро 79% запослених и исплаћиван је и за вријеме боловања и годишњих одмора, а ови додаци се додјељују по основу изузетног доприноса на раду. Лимити потрошње за особе које имају право да користе новац репрезентације нијесу утврђени. А да се није штедило говори и податак да је по основу репрезентације дневна потрошња износила око 210 еура. Нема ни потпуно успостављене евиденције неизмирених обавеза као ни електронске евиденције покретне и непокретне имовине ни доказа о квалитативном и квантитативном пријему извршених радова. Уосталом, ни главна књига трезора није усаглашена са благајном па је са благајне подизана готовина супротном упутству раду трезора, саопштили су локалног ДПС.

Како наводе, све то потврђује њихову тезу да је коалициона власт у Херцег Новом у расулу, да долази на наплату нестручност, незнање, као и самовоља у циљу што већег партијског запошљавања ради задовољавања апетита коалиционих партнера. Даљи опстанак на власти ове и овакве коалиционе већине само убрзава пропадање Херцег Новог у сваком погледу, саопштено је из Општинског одбора ДПС Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here