Рестрикције воде по плану 

Другог дана рестрикција, вода се испоручује потрошачима по зонама  два пута по два сата. Неки потрошачи, углавном у центру града, воду имају и дуже.

Према ријечима директорице Водовода Оливере Доклестић, тренутно у систем улази до 250 литара воде у секунди:

Оливера Доклестић

– Из система Регионалног водовода Црногорско приморје дотиче нешто мање од 50 литара у секунди. Локално извориште „Опачица“ пумпа у варијацијама око 155 литара у секунди. Ситуација је како смо се надали. Држимо се плана рестрикција. Распоред резервоара прве, друге и треће зоне је врло згуснут од Игала до Мељина. Дио од Змијица, односно, Зеленике до Бијеле је линеаран, то је све прва зона снабдијевања. За зону Каменара требало би изградити још један резервоар, да би се управо у оваквим ситуацијама неравномјерног дотока, односно, недовољне количине воде у систему, имали резерве, навела је Доклестић.

Општина Херцег Нови и Водовод су  недавно потписали Уговор са Регионалним водоводом Црногорско приморје о прикључењу на овај систем водоснабдијевања са изворишта Боље сестре.

– Потписали смо уговор са Регионалним водоводом, да ћемо од њих у овом периоду рестрикција преузимати 50 литара у секунди и толико ће долазити док трају рестрикције до 15. септембра. Та количина је ту. То најбоље знају становници Бијеле и Каменара, који перманентно имају 24 часа воду. Каменари који су били крајња тачка у овом случају, су прва тачка система и они су у потпуности подмирени, казала је Доклестић.

Она додаје да у првој зони у граду вода из чесме цури по цијели дан:

– Ми смо у контакту са нашим хотелијерима, хотелима у првом реду са Институтом у Игалу, у којем је преко 1 000 гостију и другим. У првој зони снабдијевања су Хунгест сан ризорт, Палмон беј и имају више воде. На линији од Игала до Зеленике можемо повремено да пустимо и више воде у систем. Кумбор, Ђеновић и Баошић су према строгом режиму, јер се снабдијевају са резервоара Змијица, који се пуни брзином од 20,33 литра у секунди. Дио воде из Опачица снабдијева резервоар Змијицу, а дио иде у херцегновски систем, објаснила је Доклестић.

Подсјећамо, план испоруке воде за насеље од Суторине до Савине од 7:00 до 09:00 и од 19:00 до 21:00 час, насеља од Мељина до Бијеле воду имају од 5:00 до 7:00 и од 17:00 до 19:00 часова, док насеља Бијела и Каменари имају континуирано водоснабдијевање из Регионалног водовода. Жвиње  ће се снабдијевати цистерном по потреби, као и друга насеља која из техничких разлога не могу добити воду.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here