ОНЛАЈН ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ: ПРОМОЦИЈA ФИЛМСКОГ КУЛТУРНОГ НАСЉЕЂА

Прољећно издање херцегновског филмског фестивала, прво у оквиру мреже Јадранског филма или, први заједнички онлајн филмски фестивал који је удружио Сарајевски, Загребачки, херцегновски и београдски Фестивал ауторског филма почеће 9. и трајти до 17 априла.

Овим  занимљивим пројектом културни посленици региона подстичу публику на онлајн гледање филмова који су одувијек моћан медиј, свједочанство о времену и културама у којима настају.

Према ријечима директорице ЈУК Херцег феста Гордане Поробић Крцуновић, разноврсни програм који ће публика имати прилике да види представља промоцију филмског културног насљеђа.

– Биће приказани филмски класици, два рестаурирана или ретуширана југословнеска класика, као и најновије филмске пројекције, представљене онлајн на фестивалима у Сарајеву, Венецији и Берлину – наводи она.

Идеја повезивања четири фестивала вишеструко је значајна. Најснажнији утисак првог издања овог кинематографског славља у времену короне за селектора Ивана Бакрача је сарадња свих који су укључени у пројекат.

– Неки од ових филмова могли су се видјети у Сарајеву и Загребу, али ће у Црној Гори сви наслови бити премијерни. Веома ми је драго што ће публика имати прилике да види премијерно та остварења. Најснажнији утисак је та лакоћа сарадње међу партнерима, јер се сва ова четири фестивала суштински разликују, селектори имају различите афинитете и неке процјене шта је најбоље за њихову публику, али упркос томе веома смо лако дошли до заједничког програма – казао је Бакрач.

Публици у Босни и Херцеговини, Хрватској, Словенији, Србији, Сјеверној Македонији и Црној Гори, биће понуђени филмови које су изабрали селектори, а који ће бити приказани онлајн на „ondemand.kinomeetingpoint.ba“.

У програму су награђивани филмови у Кану, Венецији, Сарајеву и Берлину, као и два рестаурирана  југословенска класика „Павле Павловић“ и „Мирис пољског цвећа“.

Опширније о фестивалу у емисији „Таласи културе“ на програму телевизије Херцег Нови вечерас од 20 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here