ОДРЖАНА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА „ПИСМЕНОСТ НЕКАД И САД“

Поводом Међународног дана писмености, који се обиљежава данас, у херцегновској градској библиотеци и читаоници одржана је панел дискусија на тему „Писменост некад и сад“. у знак прославе овог датума, данас је омогућено бесплатно учлањење у библиотеку и продужење годишње претплате.

Писменост се често сматра основним критеријум за упис дјеце у школу, а уствари, увођење у свијет писмености је читав процес, сматра васпитачица Светлана Јагњић.

Када је ријеч о писмености једна од првих асоцијација сваког цовјека је учитељ, односно, учитељица основне школе, јер има темељну улогу постављања основа на којем се развија будуће знање, казала је учитељица Весница Рашајски.

У Црној гори је тренутно око 8000 неписмених што је 1,5 одсто од укупног становниства, а ријеч је о особама старијим од 62 године. Забрињава и податак да је значајан проценат ученика чије је образовање испод просјека, сматра професорица Тамара Комар.

Говорио је и мр Ђорђе Малавразић који је нагласио феномен неписмености и одређене стигматизације таквих људи.

Студент Данило Марић истакао је да језик наших простора од других разликује чињеница да је значајно богатији по броју синонима. Преко онлајн платформе у дискусији је учестовала и магистар Јелена Петровска, програмска директорица Универзитетске библиотеке у Битољу. Нагласила је да је, према подацима УНЕСКО-А, у свијету преко 16 одсто неписменог становинства старијег од 15 година, што је отежавајућа околност уколико се тежи савременом друштву.

Домаћин и модератор била је Јелена Ђоновић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here