ВУЈОВИЋ, ЂУРОВИЋ И КОРДИЋ: НЕОПХОДАН ДИЈАЛОГ И ЈЕДИНСТВО У ЦИЉУ ОСНАЖИВАЊА ДРЖАВЕ

Немила дешавања на Цетињу 4. и 5. септембра показала су да је држава јача од појединаца али према мишљењу посланица у Скупштини Црне Горе Тамаре Вујовић (Демократе), Данијеле Ђуровић (СНП) и Симониде Кордић (ДФ) и чињеницу да постоје велики ризици када парламентарна већина и Влада нису јединствени. Вујовић је истакла важност парламентарне већине којој је потребна већа иницијативност и инклузивни дијалог, Ђуровић да је Влади потребна политичка подршка те да је реконструкција Владе један од начина за оснаживање државе, док је Кордић поручила да Влада мора да исправи своју контрукциону грешку, те да мора да осликава вољу грађана Црне Горе.

Вујовић, Ђуровић и Кордић биле су гошће у емисји „У четири ока“ РТХН уреднице Нине Алорић.

По ријечима Вујовић, ти догађаји су кључни за државу који мијењају стање ствари, уљуљканост и узимање здраво за готово преузимање власти први пут на демократским изборима након 30 година.

-Мислим да је вријеме за дијалог као што је био на дјелу те ноћи када је био угрожен државни поредак, али у мање тешким околностима. Зар је требало такво нешто да нам баци истину у очи? Морамо да сједнемо, причамо и договорамо се о свим важним стварима, да наставимо да доносимо одлуке увијек свјесни опасности са друге стране. Потребна је подробна анализа ствари како је до свега овога дошло, што је премијер и најавио. Овдје подцртавам и важност парламентарне већине јер је потребна и наша иницијативност, инклузивни дијалог и рад на стварању заједничког добра, казала је Вујовић.

Данијела Ђуровић је истакла да је поред свих негативности 4. и 5. септембар  дао добру ствар а то је да је препознато да је Влади потребна политичка подршка.

-Носилац легитимитета и суверенитета грађана је Скупштина и посланици. Они су ти који требају да дају подршку и учествују у формирању Владе. Ови догађаји су отворили врата да добро размислимо, они су оголили проблеме експертске Владе, која би била добра у неким другим околностима. Мислим да је вријеме поново сјести за сто и наћи рјешење, а мислим да реконструкција Владе представља један од начина оснаживања државе и да се јаче крене у реформе. И УРА, вјерујем, да је увијек била и да ће увијек бити за заштиту Устава јер то је оно што је био циљ дешавања 5. септембра. На темељима јаке секуларне, самосталне, еколошке државе, како је Уставом дефинисана Црна Гора, што хитније треба сјести за сто, трезвеније и хладније главе, свјесни какви све ризици постоје када нисмо јединствени. Ово је прилика да покажемо јединство и да Црна Гора изађе још јача, казала је Ђуровић.

Симонида Кордић је казала да је главно питање је шта ће бити са Владом и како ће она у будућности изгледати јер овако очигледно не иде.

-Свједоци смо већ годину неучинковитог функционисања Владе. Није испуњено практично ниједно од предизборних обећања коалиционе већине, као ни елементарни захтјеви наших грађана који се своде на то да живе макар мало боље и да имају осјећај неселективне правде. Догађаји на Цетињу су само показали да је такав начин формирања Владе опасан за стабилност државе, нарочито оваквих дражава које су тек закорачиле у демократски модел функционисања. Влада је формирана под паничним притиском јавности да се формира било каква Влада само да се спријечи повратак ДПС на власт. Наше потпуно утемељене критике су често оспораване управо из страха да се ДПС не врати. Замало да се сада није вратио. Влада мора да исправи своју контрукциону грешку, мора да осликава вољу грађана Црне Горе и оно што грађани налажу и од ње очекују. На који начин и којим моделом, ствар је договора, али било који облик тоталитаризма и наметања ексклузивне воље било којег члана власти, није рецепт за функционисање ни у једној демократској држави. Вектор наших воља је препознатљив, то је оно то грађани желе. Треба у Влади ангажовати људе који имају политичку одговорност и које ће грађани с пуним правом питати, шта сте урадили до сада, рекла је Кордић.

ИНИЦИЈАТИВА ЗА СМЈЕНУ ПРЕДСЈЕДНИКА ДРЖАВЕ

У Социјалистичкој народној партији вјерују да ће њихова иницијатива за смјену предсједника Црне Горе Мила Ђукановића добити подршку 41 посланика али да је изазов какву ће одлуку донијети Уставни суд коме се она упућује након сагласја већине у Скупштини Црне Горе. Ђуровић је казала да је та партија поднијела иницијативу за смјену предсједника Црне Горе, по основу његових изјава од 28. августа, а прије дешавања на Цетињу.

-Вјерујем да ће 41 посланик потписати иницијативу, а ми смо отворени за могућност проширења иницијативе. Препознали смо да је предсједник својим понашањем угрозио Устав, требао је бити предсједник свих грађана, није смио дозволити да се ставља на било чију страну. Покушао је да својим изјавама прекраја изборну вољу грађана говорећи да је већинска Црна Гора против устоличења митрополита, што није тачно, казала је Ђуровић.

Ђуровић је додала да је изазов у цијелој процедури Уставни суд, јер, како је рекла, правосуђе још увијек није у потпуности ослобођено.

-Морамо поставити питање, желимо ли јаку уставну државу или анархију. Желимо јаку државу и то морамо показати кроз све институције, казала је Ђуровић.

Демократска Црна Гора ће подржати иницијативу, казала је Вујовић, али сматрају да је треба допунити.

-Сматрамо да је након 28. августа било још прегршт његових изјава које би допуниле иницијативу по основу кршења Устава, казала је Вујовић.

Дешавања на Цетињу, 4. и 5. септембра, нису ништа друго него покушај да се докаже да је моћ у Црној Гори у рукама једног човјека и да је на снази само једна политичка идеологија, казала је Кордић.

-Цијела ситуација нема везе са чином устоличења митрополита нити има везе са светоназором људи који се томе противе. Све је веома озбиљно организована и оркестрирана акција. Ко је организатор? То је предсједник државе сам потврдио, истакнути представници ДПС и бивши шеф полиције, када су се појавили на Цетињу. То је само био покушај да се покаже да је његова моћ нетакнута, да постоји један газда у Црној Гори и једна политичка воља и идеологија. Није ово била заштита убјеђења и права појединих људи који су се тамо окупили. Да је наум био реализован, држава би темељито била урушена и показала да нема снаге. То би довело до озбиљне политичке кризе, ванредних избора и интронизација ДПС, казала је Кордић и истакла да се ово другачије зове пуч, што је бивши шеф полиције Веселин Вељовић и поткријепио позивом да се полиција стави под његову команду.

Она је истакла да би била изазвана озбиљна криза, а дугорочни циљеви као што је придруживање ЕУ, стављени ад акта.

-Влада треба сада да претресе шта се десило и због чега је дошло до нечега до чега није требало доћи. Овај догађај је показао и фаталну конструкциону грешку Владе у којој нема политичке свијести, казала је Кордић.

Дешавања на Цетињу показала су да држава има снаге и може да функционише, мишљења је Ђуровић.

-Колико је било опструкције, показаће дубља анализа и чија је одговорност и лична и командна. Црна Гора је 4. и 5. септембра послала неадекватну слику, видјели смо велику забринутост и амбасада и међународне заједнице. Тежак је пут ослобађања Црне Горе, али мислим да имамо снаге да изађемо квалитетно и мислим да је и ово један од момената да се добро све испита, казала је Ђуровић.

Она је подсјетила да јесте уставно право грађана да се мирно окупљају, али да су полиција и тужилаштво, прије нешто више од годину, за окупљања која су била сваког пута најављена, испитивали ко је организатор, приводили, задржавали и испитивали грађане.

-Полиција је показала сада велики ниво толеранције и професионалности. Да је то било прије нешто више од годину, не би било овако и били смо свједоци томе, казала је Ђуровић.

Са једне стране бранило се право на слободу вјероисповјести, са друге на мирно окупљање и исказивање мишљења, казала је Вујовић. Подгријавање страсти данима, довело је је до опасног наратива непремостивих подјела које је ескалирало 4. и 5. септембра.

-Право на слободу вјероисповјести је било на испиту. Не би требало да се размишља о томе гдје ће ко да обавља вјерске обреде, што је легитимно, канонско право. Окупљање је прерасло у протест. Са друге стране, постојала је добровољна суспензија на право о слободи вјероисповјести што су вјерници остали кући. Право на мирно окупљање да, али право на протест са елементима терористичке акције и пуча, не. Ово показује чија су права била повријеђена, казала је Вујовић.

Медији су, по мишљењу Ђуровић, одрадили неадекватну улогу, потпиривали долијевали уље на ватру и стварали слику да је ЦГ буре барута које ће сваког тренутка да експлодира што, како је истакла, није тачно.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here