Oдржана међународна конференција “Бока Которска као одржива наутичка дестинација”.

У оквиру Фестивала вјетра 2024, а у организацији Поморског факултета Котор УЦГ и Једриличарског клуба Делфин, у Тивту је одржана друга међународна научно-стручна конференција “Бока Которска као одржива наутичка дестинација”.

У име стратешког партнера у организацији Фестивала вјетра, Општине Тиват, на отворењу конференције обратио се предсједник Жељко Комненовић који је указао на значај самог пројекта, али и укупног дјеловања ЈК Делфин, који није само спортски клуб, него и неформална поморска школа која је заслужила повјерење Поморског факултета Котор.

-Захваљујући њима, данас смо у прилици да чујемо релевантне субјекте плаве економије- експерте са Поморског факултета, представнике Министарства саобраћаја и поморства, релевантних националних институција и поморских удружења, а посебно је драгоцјено што ће своја знања и искуства са нама подијелити и међународни гости- стручњаци Поморског факултета Универзитета у Сплиту, Европске транспортне заједнице и Обалне страже Италије, којима овом приликом захваљујем на присуству и желим добродошлицу у Тиват. Нажалост, поред саобраћајних гужви на нашим путевима, свједоци смо и енормног притиска све интензивнијег поморског саобраћаја у току љетњих мјесеци у Боки. Зато се надам да ће данашњи скуп бити продуктиван, допринијети повезивању струке и доносиоца одлука које нам је неопходно, те у крајњем понудити корисне закључке и препоруке који ће бити упућени према ресорним институцијама, казао је Комненовић.

Једнодневну међународну конферецнију “Бока Которска као одржива дестинација” званично је отворио министар саобраћаја и поморства у Влади Црне Горе, Филип Радуловић.

-Ваша иницијатива и рад представљају темељ за напредак и развој наше локалне, а и регионалне заједнице у правцу одрживости и еколошке свијести која је умногоме узела маха и наша подршка јој је пријеко потребна. У склопу нашег ангажмана на повећању еколошке одговорности, фокусирани смо на промоцију декарбонизације и превенцију загађења како наших мора и водених површина, тако и природе уопште, поручио је Радуловић.

Он је истакао да значај очувања природних љепота Црне Горе, нашег изванредног биодиверзитета и екосистема, изискује непрекидну посвећеност свих нас јер наша земља је наша одговорност и легат који треба да оставимо нашим нараштајима у бољем, а не горем стању.

-С тим у вези, као стратешка подршка данашњој конференцији, са великом радошћу и поносом могу да објавим да већ у четвртом кварталу ове године, планирамо да представимо нови законодавни оквир који ће објединити и хармонизовати нашу легислативу са прописима Међународне поморске организације и осталих међународних конвенција. Циљ нам је да уведемо строже мјере за заштиту нашег природног окружења кроз забрану загађења са пловних објеката и унапређење сигурности пловидбе, казао је Радуловић.

Директорка конференције, доц. Др Зорица Ђуровић, продеканица за развој и комуникације Поморског факултета појаснила је да овогодишње издање Конференције обухвата два панела. У првом дијелу једнодневног научно-стручног скупа, домаћи и гостујући експерти разговарали су на тему “Могућност правног регулисања декарбонизације мањих пловила у Боки Которској”, док је назив другог панела  “Пловидба и пловни путеви у Боки- сигурност и стварност.”

-Главни циљ конференције јесте бављење питањима од значаја за заштиту животне средине, сигурност пловидбе и планирање поморског саобраћаја. Нудећи се као отворени форум, треба да послужи промоцији научно-стручног приступа, повезивању струке и доносиоца одлука, као и општем подизању свијести о значају тема којим се бави. Трудили смо се да у оквиру панела буду заступљене све интересне стране и драго нам је да су се практично сви одазвали на овај наш позив, истакла је Ђуровић.

Предсједник Управног одбора Једриличарског клуба Делфин, др Франо Триповић, објаснио је због чега клуб, поред спорта, едукацију сматра својом обавезом и мисијом.

-Посебно смо поносни на основну поморску школу гдје једрење обезбјеђује дјеци од најранијег њиховог узраста да кроз игру савладају комплексне вјештине које су неопходне да би се боравило на мору, rekao je Tripović.

Деканица Поморског факултета Котор, проф.др Татијана Длабач поздравила је учеснике и госте, апострофирајући значај мултидисциплинарног приступа питањима заштите морске средине и безбједности поморског саобраћаја, захваљујући за прилику да научно-истраживачка установа којој је на челу буде један од партнера у реализацији едукативног програма.

Нудећи се као отворени форум, скуп у Тивту треба да послужи промоцији научно-стручног приступа, повезивању струке и доносиоца одлука, као и општем подизању свијести о значају тема којима се бави.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here