Од сутра „Поново ради биоскоп Савремени црногорски филм 2017-2023“

Програм „Поново ради биоскоп: Савремени црногорски филм 2017-2023“, који Филмски центар Црне Горе и Црногорска кинотека, реализују у партнерству са дигитализованим биоскопима и центрима за културу, од 13. до 16. маја, биће уприличен у Дворани Парк у Херцег Новом.

У том периоду публика ће бити у прилици да погледа остварења „Мими“ у режији Даријана Пејовског, „Нека цвјета росно цвијеће“ Ивана Бакрача, „Пелоид“ Бојана Стијовића, „Орловско гнијездо“ Милије Шћепановића, „Црна дама“ Гане Чомагић, „Супермаркет“ Немање Бечановића и „Реална прича“ Гордана Кичића.

Остварење „Мими“ мањинска је црногорска копродукција, а у питању је психолошка драма о дјевојци која, потиснута родним предрасудама у свом родном граду, долази да живи у Скопље. Упознаје екстровертну Сару и међу њима се рађа пријатељство које се убрзо претвара у опсесију. „Мими“ је филм о површности и лажним фасадама које презентујемо другима. Улоге: Наталија Теодосиева, Тамара Ристоска, Оливер Митковски, Петар Мирцхевски, Сасхко Коцев, Владимир Петровикј, Стеафн Спасов.

,,Орловско гнијездо“ Милије Шћепановића прича је о првом кораку ка одрастању посљедњег нараштаја тзв. Петар Пан генерације, а „Црна дама“ Гане Чомагић говори о власнику погребних услуга који ентузијастично препознаје моменат националне кризе као окретање кола среће. „Нека цвјета росно цвијеће“ Ивана Бакрача филм је роад мовие жанра, у којем се главни јунак суочава са смрћу пријатеља и има намјеру да се ослободи терета који носи са собом. „Пелоид“ Бојана Стијовића прати Романа, професора клавира који је остао без посла након развода. Он иде на пут у Институт за физикалну медицину у циљу посјете оца којег није видио годинама.

Филм „Супермаркет“ свјетску премијеру имао је у новембру претходне године, на фестивалу А категорије – „Tallinn Black Nights Film Festival“ у Естонији, а публика у Црној Гори има прилику да га гледа од 16. априла. Радња филма прати бескућника, који већ годину дана неометано живи у супермаркету. Дању је скривен у вентилационом систему гдје спава, а увече када се супермаркет затвори излази да би уживао у погодностима понуде. Њеног мир једне ноћи нарушава Роберт, бивши радник обезбјеђења супермаркета, који се након отказа такође одлучио „уселити“ у продавницу, а будући да је радио у сектору надзора, знао је како да угаси аларм и надзорне камере. Бескућник опрезно прихвата ново познанство и тако рјешава проблем усамљености. Улоге тумаче Бојан Жировић, Бранимир Бане Поповић и Ана Пејовић.

Филм „Реална прича“ мањинска је црногорска копродукција, а публику води кроз сагу о глумцу, Вељку Радисављевићу, који има утисак да се цијели свемир уротио против њега. Вељко је ходајући проблем и чврсто вјерује да сав несклад стварају људи око њега, због чега често упада у комичне сукобе са пријатељима, породицом, колегама, па чак и случајним пролазницима. У исчекивању велике улоге за коју вјерује да ће ријешити све његове хаосе, Вељко почиње да губи осјећај за реалне проблеме. Улоге доносе: Гордан Кичић, Нина Јанковић, Лена Лазовић…

Подсјетимо, главни циљ пројекта „Поново ради биоскоп: Савремени црногорски филм 2017-2023“ је промоција црногорске кинематографије, увезивање институција културе, децентрализација културе и развијање публике, као и стварање нове базе гледалаца.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here