Медицинске сестре важна карика у ланцу здравственог система

Данас се обиљежава Дан медицинских сестара којим се слави њихов допринос у здравству који је заиста огроман. 12. мај је Међународни дан медицинских сестара и обележава се широм света у знак сећања на Флоренс Најтингел, британску медицинску сестру, зачетницу модерног сестринства као признате професије.

Познато је колико је тежак, одговоран и захтјеван посао медицинске сестре и колико су велика очекивања од њих када се суочавамо са различитим болестима. Ипак, некако још од дјетињства знамо коју ћемо професију одабрати, каже Дарија Петровић је главна медицинска сестра тиму медицинских сестара Дома здравља у Херцег Новом у коме ради 56 медицинских сестара.

-Још од радног дјетињства сам предосјећала да је посао медицинске сестре нешто  што ће да буде мој професионални пут. Некако сам се одувијек саосјећала са другим људима, са њиховим проблемима и имала сам изражену жељу  да помогнем и да се бринем о њима. Тако да је било донекле извјесно да ћу да се бавим овим  послом. Већ са четрнаест година, у једном веома тешком времену одвојила сам се од породице и завршила медицинку школу у сасвим другом граду, каже Петровић.

Сваки радни дан медицинске сестре разликује се од претходног,  није типичан и пун је изазова и одговорности.

-Из угла  главне  медицинске сестре, могу да кажем да је велика одговорност коју имам према организацији посла, према колегама  са којима сарађујем, али првенствено према  пацијентима. Управо је због пацијената важно да уложим максимум напора како би све функционисало на најбољи могући начин, како би сви добили адекватан третман, што морате признати и није увјек лако. Радни дан колегиница у систему примарне здравствене заштите у Дому здравља Херцег Нови разликује се од службе до службе, на примјер сестра у тиму са изабраним доктором на првом мјесту  ради тријажу пацијената и заказивање прегледа, јер на дневном нивоу наши доктори пруже услуге за око  40 до 90 пацијената што је заиста велики број, организују се кућне посјете за непокретне пацијенте, раде у соби за интервенције, припремају медицинску документацију за докторе, раде у тиму са доктором превентивне прегледе, имунизацију и још много тога, наводи Петровић.

Посао медицинске сестре мјењао се током година, а данашњи дан слави допринос који медицинске сестре доносе здравству, а данашње сестринство је у великој мјери напредовало у односу на неки период од прије 20, 30 година.

-Као прво, захвалила бих се свима који препознају  данашњи дан као важан, јер тиме показују свијест о значају и улози сестринске професије у пружању здравствене његе нашим корисницима. Некада су се сетринске компетенције базирале искључиво на  медицинско техничким радњама док је данас појам медицинске сестре много комплекснији И захтјевнији. Данас у Црној Гори имамо Национално удружење медицинских сестара и бабица које је основано 1996. године које се бави унапређењем професије и подизањем квалитета здравствене његе   медицинских сестара и бабица од стране компетентних, адекватно обучених медицинских сестара и бабица у складу са ЕУ директивама. Данас су наше сестре и чланице ИЦН (Међународног националног удружења медицинских сестра), такође смо и на корак до оснивања Коморе за медицинске сестре која би требало да се бави свим правним питањима и издавањима лиценци за рад, објашњава Петровић.

У раду медицинских сестара постоје аспекти посла који нас највише испуњавају, а постоје и тренуци у каријери који се посебно памте.

-Наш посао је изразито хуман па самим тим је и сасвим извјесно да вам кажем да ме највише испуњава срећа и задовољство наших пацијената од најмлађих па до најстаријих. Здравље је наш примарни циљ и његова вриједност је непроцијењива без обзира на животну доб. Здравље је заиста најважније. Има заиста тренутака који се не заборављају. Никада нећу заборавити једну туристкињу која је тешко повређена у саобраћајној несрећи и ја сам била поред ње у возилу хитне помоћи када смо је тренспортовали. После неколико година поново је дошла у Херцег Нови и среле смо се на улици, тај њен осмјех ипоглед захвалности нема цијену, на првом мјесту што сам била уз њу, сјећа се Петровић.

Медицинска сестра мора бити емоционално зрела и стабилна како би могла разумети и носити се с људском патњом, хитним случајевима, здравственим проблемима, етичким дилемама и стресом.

-На жалост, живимо у времену које је стресно само по себи. Онда можете замислити колико стреса акумулирамо у ситуацијама када се на све ово надовеже болест којих је све висе ових послиједњих година. Ту су бројне стресне ситуације са којима се нажалост , сусрећемо  свакодневно И које дефинитивно знају да нас узнемире и потресу. Контрола стреса је ипак нешто што се учи и чиме се може и управљати уколико постоји неколико битних фактора попут жеље , воље, емпатије и професионалне дистанце, каже Петровић.

Да би помогли пацијентима, неопходна је сарадња љекара и медицинских сестара. Само уз добру сарадњу допринијеће оздрављењу пацијената.

-Некада се сарадња између љекара и сестара заснивала на штуром извршавању налога. Данас су љекар и сестра најближи сарадници који употпуњујући се и размјењујући информације, могу да имају једну детаљну и квалитетну здравствену слику  сваког пацијента, јер само на такав начин могу и да му пруже најквалитетнију могућу здравствену заштиту и помоћ, посматрајући га у цјелини.

Улога медицинске сестре разликује се у различитим областима медицине, хитне помоћи, педијатрије, хирургије.

Сестрински  позив нас кроз систем образовања оспособљава да будемо професионалци на свим пољима и у свим гранама медицине. Ово је посао гдје се нова знања и вјештине стичу током читавог радног вијека. Тако се колеге и колегинице у складу са својим афинитетима опредјељују за одређену област и усавршавају се управо у тој грани медицине.  Наравно, посао педијатријске сестре и сестре и хитној помоћи се разликују на више начина. Ипак, једно је увијек и свугдје исто, а то је брига о нашим пацијентима и да сви добију најбољу могућу услугу у оквиру здравствене заштите у нашој установи.

На радном мјесту од медицинске сестре се очекује да прати иновације, савладава нове вјештине, рукује новим технологијама и апаратима, да има струковно и високо образовање,

Свакако да су напредак технологије и дигитализација у великом дијелу допринијели унапређењу цјелокупног здравственог здравственог система и у многоме олакшали и убрзали комуникацију међу различитим секторима у оквиру установе као и на уопште у здравственом систему Црне Горе.

Тренутни статус медицинских сестара у Црној Гори захтјева њихов већи број. Здравствени систем Црне Горе нема довољно медицинских сестара, недостаје још 1300. Статистички, код нас пет медицинских сестара брине о хиљаду становника, а европски просјек, на тај број грађана је седам медицинских сестара и увијек постоји потреба за побољшањем услова рада, наводи Петровић

-Када је ријеч о статусу медицинске сестре у нашој земљи, свакако да може да буде још боље. Ако узмемо у обзир сву тезину и озбиљност посла са којим се свакодневно сусрећемо, не упоређујући га са статусом сестара у неким развијеним европским земљама и не узимајући у обзир економске аспекте ове професије, морам да кажем да цјелокупан систем може да уради више да препозна озбиљност и одговорност ове професије као и њену улогу у функционисању нашег здравственог система. Сматрам да су се од оног свима нам познатог ковид доба ипак десили неки помаци када су медицинске сестре заједно са осталим здравственим радницима биле на првој линији фронта И давале несебичан допринос у заштити здравља нашег становништва   Вјерујем ће сестре заиста бити препознате као једна од кључних карика у ланцу здравствене заштите.

Млади људи који себе виде у улози медицинске сестре, сада имају могућност да упишу тај смјер у СМШ “Иван Горан Ковачић” у Херцег Новом, да не иду у друге градове да се школују.

-Свим младим људима који размишљају о позиву медицинске сестре као свом будућем позиву пожељела би пуно среће  успјеха и првенствено истрајности у намјери да се баве једним од најљепших али исто тако и најизазовнијих позива данашњице. Поручила би им и да не посустају и не одустају чак и у ситуацијама  када све  изгледа немогуће и неиздрживо,  да слиједе своје снове , ослушкују своје срце и да буду поносни на избор професије. Такође, да раде непрестано на себи , на својој едукацији и усавршавању, јер само на тај начин могу да буду спремни на све лијепо, али и на све изазове ове професије, поручује Петровић.

Она је колегама и колегицама честитала Међународни дан сестринства који се данас обиљежава широм свијета као и код нас у Црној Гори.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here