Одличан старт Марковића и Дукића на Cвјетском купу једриличара

Од понедељка у француском граду Hyeres, одржава се Свјетски куп за класу ILCA    (International Laser Class Association) под називом Француска олимпијска недеља. Одржане су прве регате и једриличари из Црне Горе у врхунској конкуренцији остварили су сјајне резултате. Послије два дана и три одједрене регате, Илија Марковић члан  Делфина Тиват је на 22, а Миливој Дукић из ”Југола Гракалића” на 38 мјесту.

Такмичење је у рангу Светског првенства . Једриличарском савезу сваке државе је одређена квота од два једриличара за сваку од класа. У привилегованој групи је 70 једриличара, из држава које су обезбиједиле мјесто на Олимпијским играма. Једри се десет регатта током пет дана, а затим слиједи и финални дан, односно, medal race.

Ове године систем такмичења је промијењен, те се једри и регатта последње шансе, која је, како јој име каже, последња шанса за такмичаре које нису избориле мјесто на Олимпијским играма у Паризу 2024.

У другој групи једриличари се такмиче за четири финална мјеста доступна како у флоти ИЛЦА 7 за мушкарце, тако и у флоти ИЛЦА 6 за жене. Тренутно, 62 мушкарца и 32 жене из 35 земаља боре се за прилику да квалификују своју државу за учешће на Олимпијским играма 2024.

Подсећамо, и на Олимпијским играма, свака држава може да има само једног представника у класи. Црна Гора је за Олимпијске игре у Паризу обезбједила пласман преко Миливоја Дукића на највећу спортску сцену ове године после Пекинга, Рија и Токија, Миливој Дукић ће једрити и у Марсеју, у Француској. Само два мјесеца пред Олимпијске игре у Паризу 2024, национални тимови ILCA се такмиче које је у токукако би стекли драгоцијено искуство у формату који одражава Олимпијско једрење и ово је последње велико такмичење прије почетка Игара. Илија Марковић који је велика нада црногорског једрења је у привилегованој групи. Његово такмичење са 70 најбољих једриличара планете биће од огромног значаја на његовом путу ка стицању искуства, и циљу ка остварењу сна, а то су Олимпијске игре 2028. године у Лос Анђелесу.

Свјетски куп Француска олимпијска недеља у Hyères заокружује интензивну такмичарску сезону у олимпијској години. Од почетка године једриличари из Црне Горе су учествовали на ИЛЦА7 Свјетском првенству за сениоре, када је Миливој Дукић изборио норму за Олимпијске игре, затим је уследило ILCA 6 i ILCA 7Европско првенство за сениоре, ILCA 6 i ILCA 7 Европско првенство за младе ( до 21 године ) на којем је учествовао Никола Голубовић и Свјетски куп Регата принцезе Софије за олимпијске класе. То су рерзултати за понос и за очекивати је да до краја такмичења у Француској својим резултима да потврде да се налазе у врху свјетског једрења.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here