ИЈЗ: Све већи проблем буке у животној средини

Фото: Pixabay

Међународни дан заштите од буке 24. април обиљежава се са циљем скретања пажње јавности на све већи проблем буке у животној средини.

Под буком подразумијевамо сваки звук који доживљавамо као прегласан, неугодан или неочекиван. Бука вишеструко угрожава људско здравље и један је од највећих проблема из животне средине који негативно утиче на здравље – нарочито у урбаним срединама, саопштено је из Института за јавно здравље Црне Горе.

Институт за јавно здравље Црне Горе

-Бука оштећује слух, утиче негативно на нервни систем, изазива кардиоваскуларне и метаболичке поремећаје и ремети имуни одговор организма. Бука утиче и на ментално здравље изазивајући:главобољу, напетост, немир, раздражљивост, депресивно расположење и умор.

Посебна пажња се посвећује штетном дјеловању буке на процес спавања. Бука продужава вријеме неопходно да се заспи, доводи до честих буђења и чини спавање површним. Ефекти буке послије буђења испољавају се у виду умора, промјена у расположењу, смањења радне способности и бројних здравствених посљедица. Ово је нарочито важно због дјеце која више спавају од одраслих, те су више изложена ноћној буци, као и због хроничних болесника и старијег становништва који су осјетљивији на негативне ефекте буке.

Посљедњи доступни подаци из Програма мониторинга буке у животној средини за 2022. годину у Црној Гори показују да су граничне вриједности  индикатора нивоа буке за дан, вече и ноћ, прелазиле граничне вриједности нивоа буке у скоро свих 15 општина у којима су извршена мјерења, а нарочито у Подгорици, Никшићу, Будви, Улцињу, Бијелом Пољу, Беранама, Бару и Тивту- у оба циклуса мјерења (зимском и љетњем).

Институт за јавно здравље Црне Горе као превентивна здравствена установа, која препознаје утицај буке на здравље становништва, опремљена је, акредитована и овлашћена за мјерење буке у животној средини.

Институт за јавно здравље Црне Горе ове године ће у циљу едукације младих о овом веома значајном проблему у сарадњи са образовним установама одржати предавања за ученике о значају буке у животној средини и утицају буке на здравље у више основних школа у Подгорици.

Извор:Институт за јавно здравље

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here