ОО Нове српске демократије демантовао Новску листу, отказ Славице Божовић по закону

Наводе Новске листе да је Славица Божовић незаконито отпуштена, да је уговор за ледени тобоган потписан прије него што је Скупштина општине одобрила финансијски план, да актуелна директорица Миља Виторовић при конкурсу није задовољавала услове запослења, представници ОО Нове српске демократије демантовали су на конференцији за новинаре, чија је тема била рад ТО Херцег Нови.

Како се на конференцији могло чути, неће бити ванредне сједнице, већ ће ТО Херцег Нови бити једина тачка наредне, редовне сједнице локалног парламента.

Миља Виторовић

Директорица ТО Херцег Нови Миља Виторовић негирала је наводе да је уговор за закуп леденог тобогана потписан 29. јануара, односно прије добијене сагласности Скупштине општине, већ да је тог датума сачињена понуда.

– Након добијања скупштинске сагласности на План рада Туристичке организације, наставили смо преписку мејлом, што имате у документацији коју смо доставили на увид, и у поподневним часовима, око 16.20 ушло се у процедуру усаглашавања уговора. Тек 1. фебруара у име Туристичке организације потписала сам тај уговор – наводи она.

Виторовић тврди да инспектор за јавне набавке, који је обавио увид у документацију, није имао ни једну примједбу за реализацију процедуре набавке леденог тобогана, као и да је рјешење о отказу Славици Божовић донесено у складу са законом.

– Након увида да је уговор о раду сачињен супротно закону и општим актом о прописаној процедури, што је прописано статутом, без сагласности Извршног одбора, органа који је искључиво надлежан за давање сагласности за заснивање радног односа на свим руководећим позицијама стручних служби, па тако и директора  о томе сам обавијестила Извршни одбор, те сам поступила по закону, јер је овај уговор из наведених разлога ништаван – прича Виторовић.

Према њеним риjечима, 90% тврдњи на конференцији за новинаре Новске листе су неистина, јер су инсинуирале на крађу и прибављање личне користи, чиме су дали разлоге за тужбу.

Јован Мићуновић

Члан извршног одбра ТО Херцег Нови Јован Мићуновић наводи да је конкурс за избор директора расписан по закону, да је формирана комисија обавила интервјуе са кандидатима, као и да је највећа одговорност за све пропусте управо на овом органу.

– То је покушавање аболирања нас од погрешних одлука, што ће утврдити надлежни органи, а на чему смо инсистирали на сједницама. Постојали су неки видови притисака да се формирају неке комисије од лица за која је питање да ли имају добру намјеру, али у сваком случају немају стручне компетенције да оцјењују ове наводе. Инсистирали смо у свим разговорима да то раде надлежни органи, значи Тужилаштво, Судство, Агенција за јавне набавке. Ништа против тога немамо – нагласио је Мићуновић.

Божо Укропина

За Божа Укропину читава ситуација са Туристичком организацијом има политичку позадину, јер, како је казао, ближи се изборна година, а кључни је проблем што је коалиција „За будућност Херцег Новог и Боке“ остала без два мандата бивших чланица СНП-а, које су се придружиле Новској листи.

– Миља Виторовић је била на нашој листи, али није чланица НСД. Незапамћена пажња била је посвећена њеном избору за директорицу ТО Херцег Нови, прије годину и по, негдје у септембру или октобру 2022. године. Толико опструкција на самом почетку, док се предала документација, па отварање коверти. Толико далеко се ишло да је Славица Божовић тврдила да Виторовић нема адекватну диплому – истиче Укропина.

Он је информисао да је ТО у 2015. години имао 12 запослених. Током владавине коалиције Избор-ДПС број запослених био је 23, а за вријеме мандата Павла Обрадовића 2022. године, тај број попео се на 49, што, како је истакао, говори у прилог томе колико је некоме одговарала ТО.

Иван Отовић

У НСД, како је истакао Иван Отовић, не бјеже од јавности, у прилог томе је и инсистирање да се одржи тематска сједница Скупштине општине са једном тачком дневног реда, која ће се бавити Туристичком организацијом.

– Она ће бити заказана у редовном поступку. Колеге одборници, њих 15, потписало је ту иницијативу, али нису доставили материјале. Очекујем да то стигне. Ако не, спремни смо да приложимо документацију и још једанпут да омогућимо јавности Херцег Новога да чује све што треба о Туристичкој организацији – најавио је он.

Отовић сматра да је ријеч о приземној политичко-популистичкој кампањи, која не преза да се пријети Миљи Виторовић, док пријетње и уцјене, како је казао, трају већ три године.

– Никад нећемо узмакнути, поготово када знамо да је закон на нашој страни, а сва ова документа говоре о томе. Они могу да наставе да са нама комуницирају на овај начин. Више пута смо, нарочито колега Укропина и ја, изнијели наш став како о начину функционисања коалиције, тако и о нашој улози у њој. Овдје нисмо да чувамо фотеље. Да размишљамо на тај начин, сви ми који у локалној управи заузимамо функције, другачије би се понашали, како неке наше колеге, повукли се, ћутали и чекали нове изборе – казао је Отовић.

Редовно засиједање Скупштине општине Херцег Нови са тачком дневног реда која ће се бавити само Туристичком организацијом биће заказана средином маја, информисао је Отовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here