Одличан одзив ученика на конкурсу „Професор Вуко Велaш“

НВО „Српски соко“ Херцег Нови и ове године је, девети пут, организовао традиционални литерарни конкурс, у циљу очувања српског језика и ћирилице, али и сјећања на професора Вука Велаша.

Основци херцегновских школа у сали Скупштине општине Херцег Нови такмиче се данас у писању састава на двије опште теме, а како је казао организатор Небојша Рашо, једна је везана за неки од празника, друга је за неки догађај из живота.

Небојша Рашо, НВО „Српски соко“

– Радове ће прегледати три професора српског језика и књижевности, оцијенити и донијети одлуку о најбољима – прича он.

Одзив ученика, њих преко 20 из херцегновских основних школа, потврђује да не јењава сјећање на професора Српског језика и књижевности, Вука Велаша, који је изњедрио бројне генерације ученика.

– Професори из Никшића, њих 26 и Вуко Велаш, одбили су да предају матерњи језик. Преименовање из српског у матерњи је било неустанво, а то је био и проблем професорске етике. Они су због тога остали без посла. На овај начин ми се данас одужујемо професору Вуку Велашу – наводи Рашо.

Он подсјећа да су готово сва архивска документа у којима се спомиње језик, писана на српском или славено-српском језику, због чега га је и потребно очувати.

Један од учесника конкурса, ученик Лука Ђокић из ОШ „Милан Вуковић“ одазвао се први пут, а како наводи, нада се да ће освојити неку од награда.

Лука Ђокић, ученик

– Ћирилица се у Боки баштини дуг низ вијекова и конкурс је важан за очување ћирилице и српског језика. Надам се да ћу имати прилике да учествујем поново и препоручујем свима који нису до сада, да се пријаве на конкурс – казао је он.

Сваког пута је другачији осјећај учествовати на литерарном конкурсу који је по својој суштини другачији од осталих, наизглед сличних. Ученику Милошу Богдановићу ово је треће учешће на конкурсу.

Милош Богдановић, ученик

– Увијек је нова атмосфера кад видим нова лица мојих пријатеља. Увијек ми је пријатно када пишем. Писати на тему нашег српства и ћирилице заиста је за мене нешто магично и ово је један од љепшихконкура у нашем граду, а могу рећи слободно и шире. Изабрао сам тему о мојој крсној слави, јер то је нешто што ме испуњава и што очекујем цијеле године, јер тај осјећај када се окупимо, цијена наша породица, када смо сви заједно, то је нешто што се не може описати ријечима – прича Богдановић.

Литерарним конкурсом „Професор Вуко Велаш“, предвиђене су три награде најбољима и једна за најљепши рукопис, а фонд је предвиђен из буџетских средстава општине Херцег Нови опредјељен невладином сектору.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here