ОДБОР УДРУЖЕЊА ТРГОВИНЕ ТРАЖИ ДИЈАЛОГ ПО ПИТАЊУ НЕРАДНЕ НЕДЕЉЕ

Привредници су упутили апел да се успостави социјални дијалог о питању рада трговина недјељом, јер је то, како су казали, у интересу економије и друштва у цјелини, саопштено је након сједнице Одбора удружења трговине Привредне коморе Црне Горе.

Економска реформа мора бити приоритет и привреда стављена у фокус. Социјални дијалог у Црној Гори не функционише, а сарадња између Владе, синдиката и привреде је нужна, казао је предсједник Одбора Јован Лекић.

-Упућен је још једном позив Уставном суду да оцијени уставност одредбе 35а Закона о унутрашњој трговини, уз апострофирање става да нерадна недјеља само за трговине представља својеврсну дискриминацију ове дјелатности.

Предсједник Лекић је подсјетио да је обавеза послодаваца да раднику омогуће четири слободна дана током мјесеца, те да је контролисање тога у рукама инспекцијских органа. Наводи да се у јавности манипулише подацима о броју радника на које се односи нерадна недјеља истичући да је ријеч о њих око 17.000 који раде у малопродаји.

Драган Вукчевић, представник Министарства економског развоја, сматра да термин нерадна недјеља није адекватан, из разлога што је забрањено обављање трговине, али не и других дјелалатности попут обављања пописа или чишћења и слично.

-Сматрам да је да би се изашло у сусрет захтјевима привреде прије свега неопходно интегрално измијенити три закона, и то: Закон о туризму и угоститељству којим није прецизно дефинисан почетак и крај туристичке сезоне (током које трговци траже да им се омогући рад недјељом), затим Закон о унутрашњој трговини, те Закон о раду, казао је он.

Са друге стране, подсјећамо, Унија слободних синдиката (УССЦГ) је још у марту покренула је електронску петицију против укидања нерадне недјеље у трговини. Петицијом захтијевају од Владе да одбаци иницијативе за укидање поменутог члана закона и омогући за око 40 000 запослених достојанствене услове рада.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here