Од сутра појачане контроле пореске инспекције

Порески инспектори сутра крећу са појачаним праћењем регуларности пословања пореских обвезника, са посебним акцентом на угоститељску и туристичку дјелатност.

Како су саопштили из Пореске управе контроле ће обављати на цијелој територији Црне Горе, у циљу провјере опште пореске регистрације, подношења пореских пријава, евидентирања промета, издавања рачуна, уплата пазара и пријаве радника.

-Посебна пажња ће бити усмјерена на контроле код лица која сезонски обављају дјелатност на “отвореном” простору, као што су: плажни барови и издаваоци плажног мобилијара, издаваоци смјештаја, тезге, туристички превоз бродом, рафтинг. Такође, провјераваће закупце плажа, будући да је уочена појава да издавање плажа у подзакуп трећим лицима и непријављивање прихода по том основу, а да подзакупци на том простору обављају нерегистровану дјелатност (издавање плажног мобилијара, опреме и реквизита за спортске и рекреативне дјелатност, навели су из ПУ.

Планиране су и циљане контроле пореских обвезника, код којих су током прошле године утврђени прекршаји или за које је порески орган био у сазнању да не евидентирају промет, не обрачунавају или неправилно обрачунавају ПДВ и не издају рачуне корисницима услуга.

Инспектори су у мају обавили 289 провјера регуларности пословања, и утврдили неправилности код 18 пореских обвезника. По том основу је издато 29 прекршајних налога, са укупно изреченим новчаним казнама у износу од 119 330 еура , од чега је наплаћено 43511 еура, а код 18 пореских обвезника предузете су мјере привремене забране обављања дјелатности.

 

1 COMMENT

  1. „Po Novoj godini“ je mnogo precizniji podatak nego „Од сутра“. Kad god pročitaš „Од сутра“ – to je uvijek „Од сутра“!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here