Новљани на 8. Конференцији  борачких организација бивше Југославије

Делегација ОБНОР1941-1945 Херцег Нови присуствовала је осмој Конференцији борачких организација република главних градова бивше Југославије под слоганом “Борци НОР-а увијек заједно” . Делегацију ОБНОР1941-1945 –Херцег Нови чинили су: предсједник Ђорђе Злоковић, потпресједник Милан Вајагић и секретар Гојко Матијашевић.

Конференцији су присуствовале и делегације борачких организација: Београда, Загреба, Љубљане, Бања Луке, Скопља, Подгорице, Котора,  Тивта, Будве  Бијелог Поља, Берана,  Никшића, Даниловграда, Цетиња, Плужина, Колашина и Зете.

У име Главног града Подгорице конференцији су присуствовали замјеник  предсједника  Лука Ракчевић и предсједница Скупштине Главног Града Јелена Боровинић Бојовић, директорица КИЦ “Будо Томовић” Аида Батиловић, предсједник Војних пензионера Црне Горе пуковник  Жељко Вукић, предсједници и чланови Управног Одбора СОБНОР-а Црне Горе и предсједник младих СКОЈ-а Црне Горе, Јован Мандић.

После  интонирана химне земље домаћина   и химне Хеј Словени,. минутом ћутања је одата  пошта палим борцима у НОР-у и свим борцима НОР-у који су преминули у послератном периоду.

Уводни реферат на Конфернцији  је поднио предсједник ОБНОР-а 1941-1945 Подгорица Радојица Радојевић.

-Састали смо се данас из разних крајева некадашње Југославије, да ширимо и продубљујемо, часне тековине наше славне НОБ-е. Одржавање конференција је значајно и са аспекта тренутка у којем живимо и дјелујемо. Живимо у времену када је фашизам узео маха, када се покушавају величати оне идеје оних који су били на страни зла и неправде, а блате се ослободиоци и родољуби а неријетко скрнаве споменици и спомен обељежја из Другог свјетског рата.

Из Подгорице можемо послати поруку: фашизам није мртав, он живи у насиљу моћника у бомбардовању у сијању мржње, отимању богатства малих народа, казао је Радојевић.

-Он данас јача са сваким отпуштеним радником, са сваком дискриминисаном особом, са сваким говором мржње. Оно што је стратешки задатак и најбитније у овом тренутку је још више укључивање младих у раду и нашим активностима, како би младост наша наставила и проводила идеје и славне тековине наше величанствене НОБ-е. Сматрам да ни у школама није довољно заступљена НОБ-а, што је неприхватљиво, и у том смислу се морамо огласити и тражити да наша славна НОБ-а и револуција буде садржана у уџбеницима и у образовању младих нараштаја, да има другачији третман и да се томе мора посветити посебна пажња, казао  је Радојевић.

Поздравно обраћање пуковника Боре Ерцеговца, предсједника Градског Одбора Београд, учесницима Осме Конференције прочитала је Радмила Чагоровић, замјеник предсједника ОБНОР-а Подгорица. Иначе, од предсједника СУБНОР-а Београд Бора Ерцеговца, је потекла идеја за одржавањем конференција и прва је организована Београду под његовим руководством.

На тему “Антифашизам данас и опасности десничарске политике у региону”, говорили су  шефови делегација главних градова; испред Београда Весна Бојић Ровчанин, секретар Градског СУБНОР-а Београда; Љубица Тадић, предсједник, испред Градског СУБНОР-а Бања Луке; Петар Рајић, предсједник испред Градског СУБНОР-а Загреба; Јоже Хартман, п.предсједник испред Градског СУБНОР-а Љубљана и Горги Николов предсједник  Удружења “Јосип Броз Тито” из Македоније.

Послије дискусија  једногласно је усвојена, Декларација осме Конференције, коју је презентовао, предсједник СОБНОР-а Радојица Радојевић. Сви учесници су потписали и овјерили текст декларације Осме Конференције борачких организација република главних градова са простора бивше СФРЈ.

Домаћин Девете Конференције наредне  2025. годину  је  ЗЗНОБ Љубљана.

По завршетку Конференције настављено је дружење уз  пјесме из свих крајева некадашње земље гдје  су делегати и малобројни борци и  њихови потомци евоцирали успомене из наше славне револуције.

Ми из ОБНОР-а 1941-1945 Херцег Нови поносни смо што смо били дио скупа, рекао је за наш портал потпресједник ОБНОР-а 1941-1945 ХН Милан Вајагић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here