Компанија „Добре бактерије“ третира пумпне станице и постројење у Мељинама

 

У Друштву за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре покренули су низ активности, како би елиминисали непријатне мирисе из пумпних станица и постројења за пречишћавање отпадних вода у Мељинама, које није у пуној функцији.

Ангажована је  компанија „Добре бактерије“ из Београда како би започели третман у сабирним танковима постројења за пречишћавање отпадних вода у циљу уклањања непријатних мириса.

Представници  ове компаније обишли су постројење и одржали састанак у просторијама Друштва за водоводну и канализациону инфраструктуру. Директор Друштва Милан Зарић, за РТХН је казао да је ријеч о реномираној компанији из ове области:

– Сједиште компаније је у Београду, одскора је и у Херцег Новом. Стручни тим  компаније „Добре бактерије“, примјењује знања из Аустралије, Новог Зеланда,  Америке. Започели су третман добрим бактеријама по пумпним станицама, прије десетак дана. У току идуће недеље започеће третман по  СБР танковима у постројењу. Тим третманом са њиховим пропорукама, референцама требали би да  у овој сезони будемо релаксирани по питању непријатних мириса. У овај процес требали су да буду укључени угоститељи и домаћинства. Тада би имали права рјешења, јер  ове године ћемо почети и комплетну реконструкцију постројења, објашњава Зарић.

Од јесени се планира да се започне комплетан третман:

– Третманом добрих бактерија подстичемо  не само умањење непријатних мириса, већ и знатно смањење финалног производа, муља, који ћемо морати да одвозимо из постројења, чиме ће се драстично смањити трошкови. На основу тога ће бити расписан и тендер, каже Зарић и додаје да су „Добре бактерије“ једина компанија, који су дали гаранцију, да непријатних мириса неће бити, казао је Зарић.

Стручни тим из Београда и представници Друштва  пратиће третмане и имаће одређена мјерења и лабораторијска испитивања. На основу параметара тог испитивања биће расписан тендер у вриједности око 100 000 еура.

Директор фабрике и компаније „Добре бактерије“  Верољуб Јовић за РТХН говори да се баве пречишћавањем отпадних вода и ремедијацијом земљишта, пољопривредом, и да су базирани на биолошки природни третман:

Верољуб Јовић

– Одржавамо аеродром Никола Тесла у Београду, затвоерн отворeни систем и готово све веће хотеле, који имају проблеме са нагомилавањем масноћа. Ми својим производима који су кастел мејд, заступамо технологију америчке компаније. То су живи организми, бактерије, припремљене на природан органски начин. То је природни организам, није генетски модификован, није опортун. Користимо и у болници и објектима гдје се користи храна, то је класа  А 1 бактерије, које не могу да пређу у патогене. То је у високим технолошким условима на природан начин издвојен сој бактерија и третиран да буде ефикасан у тим ситуацијама…Не треба никаква заштитна опрема за рад са добрим бактеријама. То је метода, којом се бактерије брзо размножавају, од једне за седам сати развије се милион бактерија. Овдје се у протоцима, канализацији одређује дозни програм. Није опасан процес, оцијенио је Јовић.

Процијењена вриједност прве фазе третмана добрим бактеријама на пумпним станицама и постројењу је око 15 000 еура.

 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here