Од понедељка дневни боравак за ОСИ старије од 27 година у просторијама Нове шансе

Програм „27+“, односно дневни боравак за 15 особа са инвалидитетом старијих од 27 година у Херцег Новом биће реализован у адаптираним просторијама НВО Нова шанса у Новоме, а у сарадњи са локалном управом.

Како истиче предсједница ове НВО Весна Одаловић, Општина Херцег Нови је препознала рад Нове шансе и уложила велика средства у адаптацију просторија.

Весна Одаловић, предсједница НВО Нова шанса

– Планирано је да буде укључено 15 корисника, радно вријеме биће од 8 до 15 сати. Биће обезбјеђени превоз и храна за њих, а наравно организоваћемо и радионице да их забавимо. Ипак су они одрасла лица, учиће животне и радно-окупационе вјештине, да одржимо њихову радну моторику, колико буду могли, комуникацију са заједницом и између себе и да остваре самопоштовање – наводи она.

Како наводи секретарка за локалну самоуправу Весна Самарџић, на задовољство родитеља омладине која је прерасла Дневни центар, све је спремно за почетак новог програма.

Весна Самарџић, секретарка за локалну самоуправу

– Успјели смо да адаптирамо и уредимо простор и завршимо све оно што је било неопходно за добијање лиценце, а то је читав низ поступака прилагођавања и дукументације. Лиценца је добијена прошле седмице, односно јављено нам је. Комисија је излазила прошле седмице, у понедељак је преузета лиценца, па са задовољством могу да најавим отварање овог сервиса у понедељак, 2. октобра – казала је Самарџић.

Са корисницима будућег програма радиће тим обучених људи, информише Одаловић.

–  Већ смо запослили психолога, координатора радно-окупационих радионица, имамо медицинску сестру, шофера, његоватељицу. У плану је касније да се запосли још људи. За почетак је то најосновније док не видимо како ће све то ићи, колико ће стрварних корисника да долази, колико ће њих да се укључи – информише она.

Заинтересовани који желе да остваре услуге новог програма захтјев треба да поднесу Центру за социјални ради, одакле ће их упутити на Нову шансу.

Серетарка Самарџић објашњава да је програм дневног боравка за старије од 27 година предвиђен локалним акционим планом који је усвојен 2021. године.

– Нисмо одустали од доградње у Суторини и стављања у функцију након доградње и отварања дневног боравка поред постојећег Дневног центра, али то је процедура коју спроводи држава, односно Управа капиталних пројеката, а то је нешто што се не може брзо урадити. Требало нам је прелазно рјешење, управо да родитељи, односно крајњи корисници не би чекали – казала је она.

Адаптација просторија и сређивање документације трајали су пола године, али на задовољство родитеља и корисника, од понедељка у просторијама Нове шансе на Топлој, почеће дуго чекани програм дневног боравка за старије од 27 година.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here