Стоп инфлацији од 2. октобра, цијене горива више неће расти

Акција „Стоп инфлацији“ биће настављена од 2. октобра до краја године, а на снижењу ће бити најмање 150 артикала, најавио је данас на конференцији за новинаре министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић. Mинистар финансија Александар Дамјановић поручио да ће Влада зауставити раст цијена горива смањењем акциза.

Како је Ђуровић информисао, акцијом ће у великим трговинским ланцима бити покривени сви артикли који су потребни потрошачима, док ће у малим продавницама бити понуђено до 50 артикала.

– Акција се базира на томе да су се произвођачи, дистрибутери и трговци одрекли одређеног процента марже и тиме смо дошли до ових цијена. Оно што је важно је да ће од понедељка, а најкасније од сриједе, сви производи биће обиљежени истиом ознаком „Стоп инфлацији“ – наводи он.

Цијене у оквиру акције, како је појаснио, до краја године не могу бити повећаване, само снижене и казао које компаније учествују.

– Што се тиче ланаца ту су Воли, Лаковић, Меркатор, Домаћа трговина, Мега промет, Примато из Херцег Новог, Панорама Мојковац. Учествују и Козметикс маркети. Што се тиче произвођача и добављача, у акцији учествују Стадион, Нерегелија, Месопромет, Шкорпион. Воли трејд, Бар код, Еспрес, Имлек Бока, Експо комерц, Кликовац,Требјеса, Ледо, Атако, Агромонт, Књаз Милош, Горановић, Подравка, Нал интернешнал, МПМ ДОО, Примато, Бонеса, Шљукић, СБ група, Ћатић, Фалкон, ММС, Ди Веј и ХБ ком – информисао је Ђуровић.

У акцији „Стоп инфлацији“ овога пута обухваћени су и поједини пемијум брендови, па че тако млијеко „Кравица“ коштати 99 центи а јогурт 1,19 еура, зачин 89 центи, јунећи бут без кости 7,99 еура, хамбуршка сланина 5,49, пилећа прса у омоту 6,49, шунка у омоту 5,99, Ледо рибљи штапићи 1,84, као и многи други прехрамбени и производи широке потрошње.

Министар Александар Дамјановић  казао је да ће верификовати одлуку која се тиче смањења акциза за гориво  што значи да  више неће  расти.

-Следећи обрачунски период за то евентуално повећање горива за толико ћемо смањити проценат акциза и све тако до максимума који је законски могућ.  Прошлогодишње снижавање акциза је коштало државни буџет 50 милиона еура, овај садашњи план снижавања ће буџет коштати између седам и осам милиона еура, казао је Дамјановић.

Најавио је и да уколико дође до поваћања цијене  спроводиће политику субвенционирања потрошача  из најрањивијих група. Казао је, да је је у могућности  смањење стопе ПДВ уз сагласност парламента на један број животних намирница.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here