Од наредне школске године нови смјер у СМШ „Иван Горан Ковачић“

У СМШ “Иван Горан Ковачић” у новој школској години биће уведен трећи степен образовања у оквиру Грађевинске школе на смјеру водоинсталатер.

Како објашњава директорица школе Љиљана Карановић, идеја је спроведена у сарадњи са предузећем Водовод и канализација.

Љиљана Карановић, директорица СМШ „Иван Горан Ковачић“

-Менаџмент и директор херцегновског Водовода и канализације Боро Лучић, покренули су иницијативу и тражили мишљење да ли ми можемо да понудимо ученицима образовање у том сектору. Они гарантују као добар послодавац, да ће дјеца обављати практичну наставу и да би ти ученици уколико покажу жељу и вољу да уче и неке одређене вјештине, могли и на крају школовања да остваре радни однос у тој фирми, рекла је Карановић.

Прошле године у сарадњи са здравственим сектором реализована је идеја да се отвори смјер здравствени техничар.

-Нисам ни незадовољна ни презадовољна што се тиче њиховог учења. Нама квантитет није донио одређени квалитет. Знате да смо у сваком одјељењу имали по 32 ученика, што је можда разлог што су одјељења пребукирана, али као и свугдје, увијек од неких тридесетак ученика имамо трећину дјеце која желе да се баве тиме што су уписали, што је добро, наводи она.

Карановић истиче да не постоји могућност да се уведу два одјељења одређеног смјера.

-Ту не можемо сами да донесемо одлуку, све иде на наставничко вијеће, затим на школски одбор, Министраство просвјете затим предлоге може да прихвати или одбије. Они су кровна институција која води рачуна и о расподјељености одређених смјерова и школа по цијелој Црној Гори, закључила је Карановић.

Ученици за сада имају прилику да упишу општу гимназију, филолошку, хотелско-туристички смјер, економски, смјер техничара високе градње, здравственог техничара, гастрономски смјер. Што се тиче трећег степена школа нуди смјер продавача, конобара и нови смјер –  водоинсталатер. Први циклус уписа у СМШ „Иван Горан Кoвачић“ планиран је крајем јуна.    

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here