И наставак презентације измјена и допуна ПУП-а општине ХН обиљежила садржајна расправа

У Дворани Парк, уз велико интересовање грађана  и данас у наставаку презентације, одржана је вишечасовна  јавна расправа о Нацрту измјена и допуна Просторно – урбанистичког плана општине Херцег Нови, у организацији  Министарства екологије, просторног планирања и изградње и Агенције за изградњу и развој града.

Први дио презентације овог стратешког документа одржан је у Великој сали Општине Херцег Нови у четвртак, 8. јуна, након којег је и договорено да се грађанима омогући још једна расправа. Предлагачи су дали појашњења и одговоре на велики број питања и примједби суграђана. Највише их је занимало шта ће бити са њиховим имањима преко којих је планирана изградња државне саобраћајнице око Херцег Новог, поступак легализације и друга питања.

Члан Савјета за ревизију Просторног плана испред Општине Херцег Нови, руководилац општинске комисије за поступак доношења ПУП-а и савјетник за архитектуру и урбанизам у Агенцији за изградњу и развој града Ранкo Ковачевић је казао за РТХН да ријеч о важном стратешком документу. План треба да надокнади период од шест година када, ни један плански документ није био рађен:

 -Циљ је да се измјенама ПУП-а надокнаде детаљни планови, да грађани могу имати градњу и да се из овог плана отвара могућност рјешавања пословних, стамбених и других питања, а то сада нема пола насеља од Суторине до Каменара.

Мислим да су хиљаде захтјева у Општини за легализацију. План ће дати базне основе да би људи из Секретаријата за просторно планирање и изградњу могли да заврше поступке легализације.

Планирана локална заобилазница растеретила би град , повезала насеља, а ово што се грађани брину је пројекат државне саобраћајнице који је доста велики, на траси од Дебелог бријега до Верига, односно, Св Неђеље, што подразумијева широк коридор, а и ту саобраћајницу овај план не третира, већ је она предмет државног пројекта, казао је Ковачевић и додао:    

– Ми смо у обавези да преузимамо као план нижег реда, не можемо за ту саобраћајницу ништа кроз ПУП да урадимо, али ћемо се потрудити када Државни просторни план дође на јавну расправу да утичемо да буде рационалније и да се смањи на мјестима гдје су насеља да људима буде отворено да нешто граде. Најбоље, најправедније би било да држава откупи тај коридор, па план нека чека колико хоће, оцијенио је Ковачевић.

Државна секретарка у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма Зорица Крсмановић  казала је за РТХН  да је драго да су испред Министарства одржали наставак прве јавне расправе јер су препознали потребу за тим, с обзиром да је Херцег Нови врло важна позиционирана општина за привреду и туризам Црне Горе, те је из тог разлога и продужена ова јавна расправа:

  – Ријеч је о томе да је на територији Општине Херцег Нови, преко 50 одсто детаљних планова суспендовано, да су на тим подручјима грађани блокорани и да не могу  да валоризују своју имовину, што није у интересу грађана, општине, државе, а суспендовани су и планови од јавног интереса. Велико интересовање је исказано за саобраћајна рјешења. Обрађивач Измјена и допуна ПУП-а општине Херцег Нови Ранко Ковачевић и тимови, одговороно су разматрали сва питања и то ће се ускладити са нацртом просторног плана тих саобраћајница, а када ће доћи до реализације, до експропријације то се не зна. На расправи је тема била и локална обилазница а то је план нижег реда, што ће се лакше остварити, једноставнија је и мање кошта,  лакше је доћи до техничке документацију. Нама је битно да се усвоје измјене овог планског документа – надамо се на јесен да ће план ступити на снагу и да се примјењује на задовољствп свих, констатовала је Крсмановић.

Подсјећамо, да је овај стратешки документ Општине Херцег Нови на јавној расправи до петка, 16. јуна, до када грађани могу достављају предлоге на е мејл адресу:  javna.rasprava@mepg.gov.me или директно на архиву Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, IV Пролетерске бригаде број 19, Подгорица.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here