Од 15. јуна на снази Одлука о забрани извођења грађевинских радова

На подручју Општине Херцег Нови, у првој зони 15. јуна ступа на снагу Одлука о забрани извођења грађевинских радова. Осим оних чије захтјеве одобри кабинет предсједника Општине и комисија, сва градилишта мораће бити конзервирана до 30. септембра.

Замјеник начелнице Службе за инспекцијске послове Дарко Класић упозорава да је остало још свега два дана да се градилишта затворе и конзервирају у складу са одлуком, али да заинтересовани могу поднијети захтјев за продужење тог рока.

Дарко Класић, замјеник начелнице Службе за инспекцијске послове

– Рокови неће бити помјерени, дакле, одлука јасно назначава да је тај датум 15. јун, док ће сва градилишта бити у могућности да поднесу захтјев Кабинету предсједника Општине за евентуално продужење радова који ће бити максимално до 30. јуна, када наступа апсолутна забрана – истиче он.

Класић информише да је Кабинет до сада запримио 15 захтјева. По захтјеву комунални инспектори излазе на терен и сачињавају записник на основу ког предсједник може да одобри продужетак, уколико су радови хитни, успорени лошим временим условима, имају карактер од јавног интереса или не утичу на одвијање љетње туристичке сезоне.

– У смислу не утицања на одвијајње туристичке сезоне важно је да нису у питању тешка градилишта, употреба тешких грађевинских машина и камиона, као и стварање велике буке, веће од дозвољене, која би евентуално могла утицати на туристичку сезону. По подношењу кабинету, захтјеви се прослеђују овој Служби и наши инспектори излазе на терец и процјењују управо ове параметре – објашњава Класић.

Захтјеви за мање унутрашње радове, који не утичу на околину вјероватно ће бити одобрени, сматра Класић, док је дозвољена реализација значајних инфраструктурних пројеката као што је аутобуска станица у Игалу.

– Служба за инспекцијске послове највише служи ради самих процјена на лицу мјеста или о евентуалном непоштовању ове Одлуке. У случају да неко на своју руку настави извођење грађевинских радова, слиједи забрана и изрицање новчаних казни за кршење ове одлуке – казао је он.

У случају кршења забране Служба за инспекцијске послове правним лицима изриче казне од 500 еура па на више. Како нам је потврђено током љета ће бити дозвољена адаптација вртића у Игалу и Бијелој, као и радови на Основној школи Орјенски Батаљон у Бијелој.

Зона Општине Херцег Нови грађевинско земљиште уз море које је са копнене стране дефинисано линијом која полази од државне границе на рту Кобила и иде испод горњег Њивичког пута до раскрснице са Јадранском магистралом (код Чепрњића кривине) даље обухвата простор испод Јадранске магистрале до мора и 300 метара ваздушне линије изнад Јадранске магистрале, све до територијалне границе општине Херцег Нови у Каменарима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here