Прослава Спасовдана у саборном храму Вазнесења Господњег

Храмовна слава саборног храма Вазнесења Господњег на Топлој, Спасовдан, почела је јуче празничном вечерњом службом и настављена јутрос светом литургијом, а традиционална Спасовданска литија опходиће од 18.30 до храма Преображења Господњег у Игалу.

Након литургије бесједио је игуман манастира Стањевићи, Јефрем, истакавши значај овог празника за хришћане.

-Спасовдан је празник када прослављамо и сећамо се да се Господ на Јелеонској гори окупио са апостолима, пресветом Богородицом, мајком Маријом, Женама мироносницама и да је уздигао се, вазнео се до небеса, до самог престола Оца небескога и сео са десне стране. Овај догађај јеванђељски за нас хришћане је много значајан, а у нашем народу зовемо овај празник Спасовда, јер Спасова смрт, Спасово васкрсење и Спасово вазнесење је темељ наше вере хришћанске. Да бисмо разумели овај догађај ми у цркви користимо и служимо се језиком сећања. Ево, загазили смо у трећи милиенијум хришћанске ере, па то сећање и догађаји нису ствар само историје. То сећање и тај догађај Спасове смрти и његових руку раширених са Часнога крста на Голготи са речима „Оче, опрости им, не знају шта раде“ није само историја, а онда и само васкрсење и данашње вазнесење није ствар сећања, као ни ствар историје, јер сећање у цркви божијој јесте и садашњост и оно што је будућност. У томе јесте тајна цркве божије.

Као што је душа ризница нашег сјећања и живота, тако је Дух свети ризница Христовог живота, поручио је Игуман манастира Стањевићи, Јефрем.

-За десет дана прославићемо и силазак Духа светога на апостоле, то јест на цркву божију. И Дух свети је управо ризница Христових догађаја, Христовог живота, и све што желимо да видимо или да опипамо, као апостол Тома неверни, када није веровао да је Христос васкрсао па је ставио прст у ране од клинова и руку метнуо у ребра његова, онда ћемо Духом светим осетити и доживети у пуноћи тело Христово и крв Христову, посебно овде у светој евхаристији, на светој литургији, јер Дух свети уводи нас у тајну неба и земље, у тајну живота Христовог.

Пјевали смо сада „Ви који се у Христа крстите, у Христа се обукосте“, постали смо кроз свету тајну крштења христоносци, постали смо богоносци, почели да носимо Бога у себи, а Христос нас је удостојио на данашњи дан да смо своју постојаност, своје достојанство, своју узвишеност опет вратили тамо одакле смо и дошли, а то је царство небеско, престо самог Оца небескога, јер је у телу Христос богочовек узишао на небеса и сео са десне стране Оца. И ми хришћани, служећи данашњу свету литургију не сећамо се само тајне вечере, оног времена када је Христос служио свету литургију где се установило причешће тела и крви Христове, него управо га сада доживљавамо на овој светој литургији деловањем Духа светога, да освешта хлеб и вино, тело и крв Христову да би се причестили њиме, да би то био залог за живот вечни.

Игуман манастира Стањевићи, Јефрем, поручио је у бесједи да нам је Бог васкрсли и вазнесени показао пут како да живимо и Духом светим нас укрепљавао да бисмо могли доживимо у пуноћи ове догађаје из Христовог живота.

-Тако је и кроз првомученика архиђакона Стјепана пред само страдање рекао – „отворише ми се небеса, видим отворено небо и видим Христа како седи с десне стране Бога оца“. Овде у нашем хришћанском земаљском животу можемо доживети у пуноћи присуство божије ако се будемо служили сећањима, као што се служимо сећањима из нађих живота. Сећамо се свих оних грађана Херцег Новог и преузносимо молитве за њихово здравље, за њихово спасење, за мир у породици, за сваки берићет и напредак у дому и у роду. Сећамо се на данашњи дан када слави овај храм вазнесење Христово и оних дивних Новљана који су били приложници, који су били трудбеници, који су одвајали од својих уста и од свога дома зараду, и оних који су били по галијама на разним меридијанима, и оних који су били, чобани, пастири, пољопривредници и рибари; сви су они одвајали од својих уста да бисмо ми  њихови потомци данас били у овако дивном и величанственом храму Светога нам Спаса, поручио је, уз благослов Игуман манастира Стањевићи, Јефрем.

Прослави храмовне славе присуствовали су и представници локалне управе на челу са предсједником Општине Стеваном Катићем.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here