Од 1. јула до 1. септембра наплата паркинга током свих седам дана

Предузеће Паркинг сервис са два специјална возила “паук”, довољним бројем сезонских радника, три нова привремена паркиралишта, као и са новим системом видео надзора – Око соколово, спремно је дочекало љетњу туристичку сезону.

Како је за РТХН казао директор предузећа, Миладин Видаковић техничка служба приводи крају припреме за рад видео надзора мирујућег саобраћаја.

Миладин Видаковић, директор Паркинг сервиса

– Зоне су остале исте, од жуте, плаве, црвене до љубичасте у сезони, од 1. јуна до 1. октобра. Прошле године смо предвидјели већи обухват улица у односу на годину прије. То су дио Његошеве, Партизански пут, Десете херцеговачке, Стијепа Шаренца, тај обухват је био центар града који смо предвидјели као љубичасту зону. То је било прошле године, ове смо то само поновили – наводи он.

Цјеновна политика је остала иста, мада су у предузећу свјесни да цијене, посебо љубичасте зоне од 2 еура, непопуларне, али да је то било неопходно како би био уведен ред у паркирање у центру града.

– За тих 2 еура нађете паркинг мјесто у том строгом центру града и завршите обавезе и идете даље. Ни граду, ни нама као комуналној служби, није био интерес да имамо дуго задржавање у самом центру града. То је ефекат те цијене, да нема задржавања до три-четири сата или дуже – објашњава Видаковић.

По узору на прошлу, тако ће и ове сезоне, од 1. јула до 1. септембра Паркинг сервис увести и радну недељу, односно наплату паркинга на општим паркиралиштима током свих седам дана у седмици од 7 до 24.00.

– То нам је организационо мало захтјевно због свих обавеза које имамо, али прилагођавамо се томе да би поново нашли то растерећење у мирујућем саобраћају и да не би долазило до превеликог броја паркираних возила. То се дешава углавном викендима када имамо већи број возила у граду него радним данима. Сигурно из оближњих градова људи долазе на купање, па се број возила повећава – казао је Видаковић.

Предузеће ће ове сезоне у понуди, поред редовних општих и посебних, у понуди имати и три привремена паркиралишта, испод друге фазе Института, у Мељинама и у Баошићима поред спортског игралишта. У Игалу ће цијена дневне карте износити пет еура, а у Мељинама и Баошићима  три еура.

Видаковић истиче да  гаража у центру града ради у пуном капацитету а да паркингу на Топлој испод семафора, које има око 140 мјеста, углавном гравитирају станари улице Мића Вавића.

Сматра и да је потребна још једна гаража али и да се мијењају навике и јача алтернативни вид превоза, односно да се убрза градски саобраћај у циљу смањења коришћења возила по граду.

Видаковић истиче да је Топла сама по себи проблематична јер у овом моменту недостаје око 300 паркинг мјеста.

-Озбиљно размишљамо да ријешимо барем 30 % недостајућих паркинг мјеста, кроз постављање монтажних гаража гдје ћемо са неких 40, број паркинг мјеста повећати сигурно дупло. То би доста растеретило Топлу, а оно што је суштина да највећи комфор за паркирање морају имати станари који су ту током читаве године, закључио је Видаковић.

Наводи и да је у току трансформација  тзв. киоск карата на дигитални киоск гдје ће свако продајно мјесто имати уређај у који ће се уносити регистарска ознака возила а информација да је услуга наплаћена стизати до софтвера. Примјену мобилне апликације, која ће обухватити све што раде у Паркинг сервису, најављује од јесени.č

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here