Маја Херман Секулић представила књижевни опус херцегновској читалачкој публици

Највише награђивана и превођена, једина ауторка са ових простора чија су се дјела нашла у обимној антологији 50 најутицајнијих жена „Стокхолм 2025”, глобална икона поезије из 2020. године, Маја Херман Секулић представила се читалчкој публици у Кући нобеловца Ива Андрића.

Како је на промоцији казао умјетник Нино Радош, Маја Херман Секулић је писац, који прије свега воли да каже да је пјесник, али је и новелиста, есејиста, пише поговре, преводи. Разговарала је на готовом свим најблиставијим умовима 20. вијека.

Нино Радош, умјетник

– Преводила и писала предговор за мог најдражег писца нобеловца Сол Белоуа за књигу „Хендерсон, краљ кише“ . Није то једини Нобеловац , ту долази плејада нобеловаца Јосиф Бродски, који за Мају каже да су њене пјесме од најфинијег талеента и лијепе као што је лијепа и сама Маја. Плејада Нобеловаца се наставаља, Боб Дилан, Дерек Волкот – навео је Радош.

Пјесник Радомир Уљаревић у осврту на нове књиге „Књижевност преступа“ и „Скица за портрете“ у издању Штампар Макарије и Ободског слова, казао је да ке Херман Секулић у „Скицама“ освјетлила животе Фраја, Блума, Гинзберга, Симића, Бродског.

Радомир Уљаревић, пјесник

– Маја Херман Секулић је међу првима на српском језику уписала та имена златним словима и у српску културу. То су аутопортрети о другима, аутобиографије о другима, како би то генијално рекао Михис (Милисав Савић), те аутобиографије су штиво без кога не би могли говорити о Маји Херман. Она је тако директно, тако непосредно, тотално улазила у саму суштину онога чиме се бави њен саговорник и налазила најкраћи пут до најкрупније загонетке о тим писцима са којима је разговарала – казао је он.

Директор Завода за издавање уџбеника (Београд) Драгољуб Којчић њену поезију доживљава, како је казао, као синтезу слика и мириса, а њу као спону са свијетом и човјечанством. Он је о дјелима Маје Херман Секулић говорио у контексту доживљаја.

Драгољуб Којчић, директор Завода за уџбенике

– Не може да прође размишљање о доживљају тога што нам она предочава као синтезу слике и мириса, а осјећате мирисе, не треба ја да сугеришем. Та моја перцепција Маје је управо као да имам Алефа испред себе, односно да имам биће, јер она је биће у апсолутном обиму свих могућих доживљаја – истакао је он.

Херман Секулић је за РТХН казала да су њене биографије писаца, поговори, предговори, есеји настајали су, не као сусрети са ауторима, већ као дружења са њима.

Маја Херман Секулић, списатељица

– Боб Дилана сам уврстила у треће издање, зато што је добио Нобелову награду зa књижевност. Прије тога сам га сматрала рок фолк звијездом, али он сигурно јесте пјесник и то вјероватно међу најзначајнијима данас. Кажу да је Боб Дилан написао стих за сваку нашу животну ситуацију – прича она.

Публициста и културни радник Драгољуб Којчић, као уредник Завода за уџбенике и  Петар Арбутина као главни уредник Службеног гласника у исто вријеме, а независно један од другога, одлучују се за издавање сабраних дјела, присјећа се Херман Секулић.

– На то сам ја рекла да је боље изабрана,  јер још сам жива, јер код нас људи имају обичај да издају сабрана дјела и кад су у пуној снази. Мислим да је то неукусно, па су ово изабрана дјела. Онда сам им предложила да заједно то претворе у неко суиздаваштво, тако да је то на крају испало као издавачки подухват – казала је она.

Херман Секулић је открила да је у припреми њена шеста књига, роман под називом „У потрази за Лолитом“, а у скоро ће се појавити и други том другог, луксузног издања награђиваног романа „Девет живота Милене Павловић Барили“, овог пута на италијанском језику.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here