Обновљена задужбина Дуковић у најљепшем дијелу Трста

Задужбина Дуковић у Трсту

Делегација Општине Херцег Нови посјетила је Трст и кућу задужбине Дуковића у том граду.

Татјана Јакобсон, која је на челу тршћанске задужбине од 1998. године, за РТХН говори како је текла обнова задужбине, станова и реномираног пословног простора у најљепшем дијелу овог града. Истакла је да је ово прва посјета званичника из Херцег Новог за 25 година колико она води задужбину.

Татјана Јакобсон

Захвалила се сарадницима, ранијем предсједнику Управног одбора задужбине Дуковић, Милану Сијерковићу и садашњој предсједници задужбине Мирјани Радојичић.

– Дуго година смо успјешно сарађивали на најљепши могући начин и са г. Сијерковићем сарадња је прерасла у пријатељство. Прецизан и радан, много је урадио за задужбину. У сарадњи са госпођом Радојичић власништво задужбине Дуковић кућа и терен је почело да функционише, каже Јакобсон.

Она сматра да је урађено све што се могло да би задужбина добро функционисала и да би се остварили циљеви, на основу тестамента.

– Задужбину сам 1998. године затекла у веома лошој ситуацији, са великим дуговима, несређеним становима, станари нису плаћали кирије. Стицајем околности постала сам овлашћено лице за задужбину у Трсту. У општој ситуацији расула требало је почети са неким радом.

Данас можемо да кажемо да су сви станови реновирани, да имамо диван простор у коме је отворена једна од реномираних пицерија у граду и регији. Желимо да идемо максимално напред, да доведемо задужбину до перфекције, прича Јакобсон.

О томе што је урађено у обнови задужбине у Трсту:

– Урадили смо реновирање зграде, нови системи, струје, гаса, воде. Спољна фасаде зграде је урађена. Остаје да се урeди улаз у главну зграду. Имали смо договоре и предрачуне да урадимо до пандемије али ће и то бити урађено, навела је Јакобсон.

Станови задужбине и пословни простор се налазе у најљепшем дијелу града:

– То је  Виа Кавана, Виа Мадона дел Маре, пјешачка зона. Ријеч је зони у којој има пуно туриста, пуно лијепих ресторана, кафаница, радњи. Жеља сваког ко дође у Трст је да посјети овај крај, образлаже Јакобсон.

У Трсту Фондација Дуковић има имовину пословног и стамбеног простора.

Јакобсон истиче да се радује могућностима које се отварају за сарадњу и можда истраживање правног статуса још неке имовине херцегновских породица које су живјеле у Трсту.

И предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић задовољан је стањем задужбине у Трсту и могућностима за даљу сарадњу.

Подсјећамо, ради школовања младих талената из Херцег Новог Елиза Ломбардић Дуковић оставила је Задужбини цијело своје имање, укључујући и сувласничке дјелове у двије старе палате Дуковића у Трсту.

Елиза Ломбардић Дуковић је била насљедница имовине свог оца Александра Дуковића и 11. септембра 1909. године у Фиренци, у свом тестаменту, сву своју имовину у Херцег Новом, Трсту и Фиренци опредијелила је за оснивање Задужбине са именом њеног оца Александра Дуковића.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here