Нови тренинг у оквиру прекограничног пројекта „Отпорна граница“

У оквиру прекограничног пројектар “Отпорна граница-Будимо спремни, отпорни, спашени“ у Игалу је у току тродневна обука за службенике херцегновске Службе заштите и Западнохерцеговачке жупаније.

Пројекат подразумијева превенцију и заштиту усљед природних катастрофа нарочито узрокованих људским фактором.

Менаџер пројекта Отпорна граница Радослав Лубурић казао је да настоје кроз овај пројекат повећати свијест становништва и смањити ризик од катастрофа и како реаговати у њиховом случају.

-Кроз пројекат смо набавили опрему за ватрогасце и два возила , један у Црној Гори, а други у Босни и Херцеговини . Изграђен је и тренинг центар за обуку ватрогасце и прекограничне тимове.

Руководилац Службе заштите и спашавања Херцег Нови Златко Ћировић казао је  да пројекте попут овог доживљавају као веома значајне у техничком и оперативном смислу

-Ми очекујемо да ће ова сарадња дати ефикасне резултате и да ћемо са колегама из Хрватске и Босне и Херцеговине бити и бољи и квалитетнији.  Пројекти су битни не само због комунакције већ унапријеђења односа људских и стручних, али и технике.

Из Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, активно раде на аплицирању и примјени пројеката који се тичу јачања система заштите и спашавања у случајевима природних катастрофа.

Координатор Емилија Кнежевић казала је да су кроз пројекат набавили вриједну опрему за Службу заштите и спасавања и ДВД.

-Данашњи тренинг има за циљ да ојача капацитете наших служби у случају ванредних ситуација, казала је Кнежевић.

Вриједност пројекта Отпорна граница је 588.000 еура од чега 85% суфинансира Европска Унија, као и пројектни партнери, Развојна агенција Западнохерцеговачке жупаније ,Управа цивилне заштите Западнохерцеговачке жупаније и Општина Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here