Обиљежене 82 године од погибије Јова Пештића

Полагањем вијенца на спомен обиљежје на Челима, делегација ОБНОР-а 1941-1945 Херцег Нови обиљежила је данас 82. годишњицу од јуначке погибије младог скојевца и борца Јова Пештића са Мокрина.

Члан Управног одбора ове борачке организације Нада Букилица, подсјетила је на дјеловање Добровољачке антикомунистичке милиције на овим просторима, која је и ухапсила групу партизана у којој је био Пештић.

 

-Окупили смо се у знак сјећања на трагичну погибију младог припадника СКОЈ-а Јова Пештића 30. маја 1942. године. Био је борац Орјенског батаљона, рођен 1922. године од оца Крста и мајке Милеве, рођене Терзић.

Након расформирања Орјенског батаљона, крајем маја 1942. године у мјесту Слано крај Требиња, многи борци се враћају у свој крај. То су искористили припадници Добровољачке антикомунистичке милиције, која је била у служби италијанских фашиста и четника. У њиховим редовима било је престрашених, силом натјераних,  заведених, али и један број огорчених антикомуниста, такозваних националиста, или како су их некад звали „орјунаша“. Ти националисти били су у служби окупатора и вршили недјела, као што је било стријељање партизана у Липцима.

Умјесто мучења и иживљавања, „орјунаши“ су Јова Пештића убили у потјери, након покушаја бијега.

-Нарочито су биле одвратне и њихове мрке униформе, посебно капе беретке, на којима је била алуминијумска плочица са натписом „Battaglione volontari del Orjen“. Таква милиција, са регуларном италијанском војском, ухапсила је групу партизана и убацила их у камион. Док се камион кретао, Јово Пештић искаче из њега, настаје потјера, тако да војници и националисти убијају Јова Пештића на Челима. Ово је урадио да не би био изложен мучењу и иживљавању у затвору од стране националиста „Oрјуна“, поручила је Букилица, у име ОБНОР-а 1941-1945 Херцег Нови.

Спомен плоча на мјесту погибије Јова Пештића на Челима постављена је у јулу 1982. године.

1 COMMENT

  1. Komunisti su bili zlikovci i ne mijesajte ih sa partizanima! Moj otac je bijo partizan ali nikada komunista!Evropski parlament je usvojio rezoluciju dje je izjednacio fasizam =komunizam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here