Обиљежен Дан уставности Краљевине Норвешке: Настављена вишедеценијска традиција

Дан уставности Краљевине Норвешке – 17. мај, данас је обиљежен у Херцег Новом. Прослава је по традицији започета поворком кроз Игало.

Након дефилеа, на платоу испред Националног ресторана уз пригодне говоре, уприличен је и културно-умјетнички програм у ком су учествовали чланови КУД „Илија Кишић“ из Зеленике.

Потпредсједник Општине, Мирко Мустур, уз честитке гостима из Норвешке, изразо је задовољство што 209 година од изгласавања Устава прослављају управо у Херцег Новом.

– Скоро пет деценија траје најснажнија сарадња између Института “Др Симо Милошевић” и Норвешке у оквиру државног програма рехабилитације. За то вријеме преко 50 хиљада пацијената из ове скандинавске земље користило је услуге и знање вриједних људи Института и благодети климе какву има Херцег Нови. Помоћи људима у очувању и побољшању здравља једина је водиља свих запослених у Институту, а успостављање пријатељстава је нешто што је дошло с годинама узајамног повјерења и сарадње – подсјетио је он.

Мустур је истакао да Херцег Нови не заборавља побратимство са Левангером, сарадњу са Кристијансендом, помоћ норвешког народа након земљотреса 1979. године, пројекте подршке у различитим областима, а посебно у дијелу комуналног опремања и образовања.

– За све ово смо искрено захвални, али изнад свега, у овом најизазовнијем тренутку за Институт, значајна је подршка коју су запосленима упутили задовољни пацијенти. Хвала вам на томе и у њихово име. Надам се да ће дани који долазе значити проналазак одрживог рјешења за опстанак и рад Института – казао је он.

ВД директор Института, др Саво Марић је подсјетио да је на прослави прошле године изразио очекивања да ће понуда овог здравственог центра бити боља, како би што већи број норвешких пацијената дошао.

– Нажалост, због сплета разних околности, што на глобалном нивоу, што на нашем унутрашњем плану, то за сада нисмо успијели. Институт се налази у никада лошијој ситуацији и те чињенице сте и ви свјесни, а истовремено ваше групе су бројчано мање. Надам се да је овај период једна лоша епизида, коју ћемо заједно превазићи. Овим нисам желио да покварим ваше расположење и желим да се данас и у остатку боравка у Институту и Херцег Новом проведете како сте и планирали. Настављамо нашу лијепу вишедеценијску традицију –  поручио је Марић.

Главна сестра норвешког програма Ане Остен истакла је да су сви гости из Норвешке јако срећни што празник прослављају у Херцег Новом. Она је подсјетила да се прије 209 година, 112 мушкараца окупило се у Еидсволу и потписало Устав.

– Ово је поставило темеље за Норвешку коју данас волимо. Хенрик Вергеланд је човјек којем су приписане заслуге што је овај дан постао национални празник.  Бјернстјерне Бјернсон организовао је прву дјечју поворку 1870. године у Кристианији, али само за дјечаке. Тек 19 година касније дјевојчицама је било допуштено да учествују. Свјетски рат и пандемија једино су што је могло зауставити дјечју поворку на 17. мај – казала је она.

Дуга је традиција обиљежавања Дана уставности краљевине Норвешке, што гости из ове земље јако цијене и урадиће то још много пута, закључила је Остен.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here