Обиљежен Дан побједе над фашизмом  

Безметковић

Поводом 77 година од 9. маја 1945. године Дана побједе над фашизмом херцегновска Организација бораца народноослободилачког рата и представници локалне самоуправе положили су вијенце на споменик Безметковић на Савини.

Полагању вијенаца присуствовали су чланови херцегновског ОБНОР-а 1941-1945, међу којима су били председник Ђоко Злоковић, члан Управног одбора општинске организације бораца НОР-а др Ђуро Мусић, Слободан Новаковић, предсједник мјесног одбора ОБНОР-а Зеленика Ранко Kишић.

Обиљежавању Дана побједе над фашизмом на Савини присуствовао је и представник амбасаде републике Србије у Црној Гори, Мићо Роговић.

Церемонији је присуствовао и син аутора споменика Безметковић, познатог црногорског вајара Луке Томановића, архитекта Бранко Томановић.

Предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић је подсјетио на велику жртву палих бораца, посебно сада када, како је рекао, многи покушавају да промијене историју.

– Захваљујући јуначком пожртвовању, бројних европских народа, а прије свега наше словенске браће са истока, Руса, Украјинаца, Бјелоруса, сломљена је нацистичка Њемачка. Ми морамо имати у виду велики допринос нашег народа, као ријетко који народ у Европи ми смо страдали, гинули…за разлику од других, који су се борили на страни окупатора. Ми смо били спремни да одбранимо отаџбину. Да нису успјели ми данас не би били овдје. То је велика жртва, коју треба да памтимо сви ми. Данас смо свједоци да многи покушавају да промијене историју. Добро је што овдје видимо људе који су учествовали у Другом свјетском рату, они знају како је тада било тешко, они знају да истина увијек побјеђује. Деветог  маја спасили смо Европу, спасили смо свијет…Ми треба да будемо заједно, да живимо у заједништву. Зато одавде желим да пошаљем поруку мира, поруку братске солидарности, да памтимо своје жртве. Будућност не може да чека, наши преци су положили своје животе, за одбрану отаџбине, да живимо у слободи. На нама је да очувамо њихов завјет, поручио је Отовић.

У име херцегновског Водовода Оливера Доклестић и Мирко Џуовић су положили вијенац на спомен обиљежје.  

 У току Другог свјетског рата погинула су 1 054 грађанина Боке Kоторске. 

 Слободан Новаковић члан ОБНОР-а  Херцег Нови  је казао да су овдје да се поклоне свим  устаницима и народу Боке, сјећајући се на све жртве које су поднијели.

– Честитам вам 9. мај Дан побједе над нацизмом, тог незабораваног датума коначно је обасјало сунце слободе.

Савез бораца народноослободилачког рата Србије и Црне Горе, на иницијативу ОБНОР-а Херцег Нови, овом приликом додијелио је медаљу борца Дафини Матковић.

Медаљу је уручио председник ОБНОР-а Херцег Нови Ђоко Злоковић.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here