Бурини и Пахек нови специјални гости ХСФ-а

Херцегнобвски стрип фестивал наставља да у Херцег Нови, Боку и Црну Гору доводи најзначајнија имена свјетске умјетности, али и да разним програмима током цијеле године, помјера границе и подиже ниво културне сцене и понуде у нашој земљи.

Сјајна умјетница Сара Бурини (Sarah Burinni) која живи и ради у Њемачкој и легендарни Жељко Пахек из Србије, биће, уз већ најављене Дану Димат, Анђела Стана, Карла Амброзинија, ПЈ Холдена и Мајка Колинса, специјални гости најатрактивнијег регионалног фестивала девете умјетности – шеснаестог Херцегновског стрип фестивала који ће се одржати од 02. до 07. септембра.

Листом врхунских свјетски признатих умјетника, Удружење љубитеља стрипова ХСФ потврђује репутацију, а успјешну 2022. годину наставило је одржавањем још једног сјајног програма, овог пута у сарадњи са Јавном Установом „Градска библиотека и читаоница“.

Претходног викенда, први пут је у Херцег Новом одржан „Дан бесплатних стрипова“, интернационални промотивни догађај везан за девету умјетност, који се одржава прве суботе у мају, а започео је прије тачно двадесет година. 

Преко тридесет малишана који похађају суботње програме у Градској библиотеци, овог пута су учили шта је то стрип. Предавачи су им били већ доказани мајстори цртежа, Лука Цакић и Ђорђе Каменаровић, а малишани и њихови родитељи су након успјешне радионице кућама понијели бесплатне стрипове. Бесплатни стрипови су чекали и све оне који су дошли у библиотеку претходне суботе, а акција ће се наставити и током ове седмице док трају залихе које је обезбиједио ХСФ.

Стрип цртачица, илустраторка и аниматорка из Келна Сара Бурини, објављивала је у њемачком издању легендарног магазина „МАД“, кратке стрипове у низ антологија, те радила на познатим њемачким анимираним серијама. За дјечји магазин „Бени“ радила је мјесечни стрип серијал преко десет година. Једна је од најзапаженијих ауторки веб стрипова, при чему је њен полуаутобиографски стрип „Живот није пони ранч“ вишеструко награђиван на најпознатијим смотрама девете умјетности. Њена главна креација „Штреберка“ (Nerd Girl) доживљава велики успјех и слови за један од најзабавнијих стрипова у Њемачкој.

Посебна посластица овогодишњег ХСФ-а биће долазак живе легенде југословенског и свјетског стрипа, Жељка Пахека. Вишеструко награђивани стрип цртач, илустратор, сценариста, колориста, један од оснивача умјетничке групе „Београдски круг 2“ и Друштва љубитеља научне фантастике „Лазар Комарчић“, Пахек се стрипом професионално бави од 1979. године.

Као комплетан аутор објављује у свим познатим југословенским, али и за највеће свјетске ревије попут италијанске „Етернаута“, белгијске „Тинтин“, француске „Fluide Glacial“, а нарочито за амерички Хеви Метал Магазин (Heavy Metal Magazine) који га је уврстио и у три свечане колекције поводом различитих јубилеја.

Неки од његових најпознатијих стрипова су „Астро-иђани,“ „Легија непромочивих,“ „Било једном у будућности,“ „Моби Дик,“ „Авили! Авили“ итд. Као колориста је радио на неким од највећих наслова свих времена, као што су „Джеремаја“ или „Торњеви Боа-Морија“. Уз рад на стрипу, Пахек већ четрдесет година илуструје и насловнице књига научнофантастичне и фантазијске тематике, аутора као што су Роберт Хајнлајн, Филип К. Дик, Даглас Адамс, Тери Прачет, Урсула Легвин…

Мање од четири мјесеца остало је од новог сусрета са омиљеним ликовима из стрипова на улицама Херцег Новог. До тада оргтанизатори најављују још много дружења, много најава и понеко (велико) изненађење.

Нови програми у режији ХСФ и нових и старих партнера, биће уприличени у другој половини маја, али и током читавог љетнег периода као увертира за догађај године – XВИ ХСФ од 2. до 7. септембра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here