ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛУШТИЦЕ: СЛАВЉЕ СЛОБОДЕ И ЖИВОТА

Мјесни одбор ОБНОР-а Луштица обиљежио је 77. годишњицу ослобођења Луштице у Другом свјетском рату. Свечаности су присуствовали преставници борачке организације Херцег Новог, МЗ Луштица и мјештани овог полуострва. Цвијеће су положили на споменик погинулим борцима Крсту Иванковићу, Душану Јановићу, Љубу Калуђеровићу, Иву Маровићу  Гојку Тројановићу, Душану и  Марку Урдешићу и жртвама фашистичког терора Анђи и Гордани Ђурђеновић, Јову Кршанцу, Саву Мариновићу, Васу и Ђуру Морицу.

Предсједник одбора ОБНОР-а Луштица др Илија Мориц истакао је да с поштовањем обиљежавају 21. новембар, дан када је Луштица 1944.  године ослобођена од фашизма, те нечовјечанске немани која је пријетила да гвозденом чизмом прекрије читав слободољубив свијет.

-Сјећајући се палих жртава и бораца за слободу, ми им не одајемо само дужну почаст, већ славимо слободу и живот коју су нам својом борбом подарили. Ово је више него значајан датум у историји овог краја. То је дан када је коначно извојевана побједа и када нам је стигла слобода, са свим ранама и  под рушевинама које су злочинци урадили. Наш задатак је да лекције научене у прошлости пренесемо на будућа покољења, рекао је Мориц.

Окупљени су обишли и гроб Недељка Морица и положили цвијеће, а у обраћању предсједник Општинског одбора ОБНОР-а Херцег Нови Ђорђе Злоковић говорио је о дјелу и животу једног од најактивних чланова новске борачке организације који је посебно био посвећен обнављању традиције окупљања бораца сваког септембра на Мамули.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here