О ПЛАНИНСКИМ СТАЗАМА У ЗАЛЕЂУ БРИНЕ ПК СУБРА

ФОТО: ПК Субра

Чланови ПК Субра протеклих дана радили су на маркирању и уређивању планинских стаза на Орјену. На челу службе за маркацију је Жељко Старчевић, а маркирано је преко 80км стаза, како у залеђу Херцег Новог, тако и прилазних у локалу.

Према ријечима члана клуба Николе Брајовића, да би заљубљеницима у планину и планинарење приближили боравак на Орјену, стазе морају бити уредно маркиране и окошене.

– Сами почетак мора бити упадљиво означен, како би планинари без проблема прошли цијелом стазом. Имамо одличну службу за маркирање. Жељко Старчевић је на челу и он о томе навише води рачуна. Није мала ствар одржавати преко 80 км стаза – наводи он.

Током дана би требало да буде завршена маркација стазе од Ситнице, преко Бјелотине до Крушевица. Ријеч је о пограничној сарадњи са Планинарским друштвом Вучији зуб из Требиња.

– Општина Тебиње, односно Република Српска је прогласила своју страну Орјена као Парк природе. Вјерујем да ће доћи до још боље сарадње између наше Агенције за Орјен и њих, како би те постојеће стазе на орјенском масиву од Кабла, Вучијег зуба, Калупне греде повезати, како би све биле једна мапа – казао је Брајовић.

Он је објаснио да административних препрека за прелазак границе тим стазама нема, јер клуб има одличну сарадњу и сталну комуникацију са Службом граничне полиције, чији су чланови и обишли стазу недавно.

Када је ријеч о локалним, прилазним стазама, и оне су уредно маркиране, па је до залеђа могуће безбједно доћи Љутим потоком, из Зеленике, преко Мојдежа до Видовог врха, од Њивичког пута до Жвиња и слично.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here