НВО МЛАДИ РОМИ: ЧЕСТИТКА ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА

Поводом Дана града честитку су упутили из НВО „Млади Роми“. У честики је наведено:

-Упућујем Вам искрене честитке поводом 28. октобра, Дана ослобођења Херцег Новог. Овај празник, симбол отпора фашизму, важан је датум у црногорској историји.

Град којим руководите сједиште је НВО Млади Роми, одакле смо започели наше дјеловање и проширили област нашег рада на нивоу цијеле Црне Горе, пружајући припадницима Рома активну подршку.

Користим ову прилику да Вам се захвалим на свему учињеном за ромску популацију у Вашем и нашем граду. Претходна година, иако пуна изазова и препрека, значајна је јер смо заједничком сарадњом уз подршку чланова радне групе, експерата Савјета Европе успјели да креирамо Локални акциони план за социјалну инклузију Рома и Египћана у Општини Херцег Нови у периоду од 2020-2023. који је усвојен 2. јула 2020 године на сједници Скупштине Општине.

Тај, први корак ка стварању бољег амбијента за живот припадника Ромске популације, темељ је за будуће дјеловање.

Поздрављам напоре Општине да ријеши питање становања и надам се да ћемо заједничким снагама Ромима осигурати бољи живот, водећи рачуна о областима које захтијевају хитно рјешавање, а које су предвиђене Стратегијом за социјалну инклузију Рома и Египћана 2021-2024. Становање, образовање, социјални статус, породична заштита, здравствена заштита представљају основу за изградњу инклузивне политике.

Очување ромске културе и идентитета незаоблизана је степеница на путу напретка, при чему не смијемо заборавити и најдрагоцјенији ресурс, наше најмлађе које само образовањем могу осигурати запослење, напредак и просперитетну сјутрашњицу. У том смислу, увјерени смо у наставак подршке Општине Херцег Нови, наведено је у честитци коју је потписао извршни директор Самир Јаха.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here