НВО Маре Маре: Новљанке уче да шију текстилне потрепштине за угоститељство

Данас се не могу замислити домаћинство, хотел, ресторан или кафана у којима се не користе столњаци, салвете или надстолњаци. Различитих су облика, боја и дезена, а израђују се од различитих материјала. Потражња за тим артиклима је велика, нарочито у туристичким дестинацијама.

Како је саопштено из НВО Маре Маре, десет жена се нада да ће, након што у радионицама савладају вјештине шивења, али и креирања текстилних потрепштина за угоститељство, успјети да лакше нађу посао или покрену сопствени бизнис. То ће за њих значити финансијску независност и већу економску сигурност. Радионице су организоване у оквиру пројекта под називом “Мејд бај Новљанке” (Made by Novljanke).

Први столњаци су се почели користити у древном Египту око 2800. године прије нове ере. Били су направљени од памучних тканина и користили су се како би се столови за јело заштитили од мрља и прљавштине. Салвете су такође потекле из древног Египта, гдје су се користиле као мали комади тканине за брисање руку и лица.

У античком Риму, столњаци су постали све популарнији, а често су били украшавани богатим везом, а у средњем вијеку, постали су статусни симбол и луксузни комад у европским дворовима и богатим кућама.

Развој материјала, дизајна и употребе ових предмета развијао се током вијекова и варирао од културе до културе. Данас се столњаци и салвете користе широм свијета у различитим облицима и материјалима, прилагођеним савременим потребама и стиловима.

Употреба столњака у Црној Гори има дугу и богату историју, која је утемељена на традиционалним обичајима и културним праксама ове земље. Столњаци су играли важну улогу у црногорским домаћинствима и били су дио различитих обреда и прослава. Најчешће су били израђени од памука, лана или вуне, а жене су у породицама често везле или ткале столњаке, додајући им локалне мотиве и традиционалне узорке.

Гордану, Станку и Биљану које учествују у пројекту држи страст према шивењу и стварању. Радионица је њихов простор за креативност и дружење.

– Разговарамо о породици, плановима, дијелимо наше искуство и савјете, подржавамо једна другу, али се и смијемо заједно – каже Станка и истиче да су заједништво и креативност кључ за стварање љепоте у свакодневном животу.

Ове вриједне жене вјерују да ће наредних мјесеци у радионицма научити или унаприједити вјештину шивења, али и бити у прилици да покажу креативност и инвентивност. Сигурне су да ће их то ојачати у њиховој потрази за послом .

Пројекат “Мејд бај Новљанке” имплементира се у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану који финансира Европска унија, а у Црној Гори УНДП у партнерству са 14 локалних самоуправа међу којима је и Општина Херцег Нови.

Контакт особа Дубравка Раичевић путем мејла: maremare541@gmail.com.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here