Херцег Нови добија панорамски лифт од Шеталишта до Дворане парк

Одборници локалног парламента на последњем засиједању дали су зелено свјетло за изградњу панорамског лифта, који ће повезивати шеталиште и горњи дио града, а ријеч је о дугогодишњој идеји, за коју је Општина још прије десетак година расписала конкурс за пројектно рјешење.

Секретар за просторно планирање и изградњу Владислав Велаш информише да ће лифт бити позициониран на дијелу шеталишта код Бокине плаже, док би горња платформа био плато испред Дворане парк.

Владислав Велаш, секретар за просторно планирање и изградњу

– Добра ствар је што је та локација већ испитана једним конкурсним радом у деценији иза нас, гдје је више радова стигло на ту тему. Жири је имао увида у све те радове, а свима су нам доступна на рјешења и сигуран сам да ћемо изабрати најбоље, односно једно од тих прворангираних или управо прворангирано – наводи он.

Иако готово свако ново идејно рјешење за измјену визуре града код дијела људи изазива негативне коментаре, лифт ће, како сматра Велаш, бити користан грађанима и туристима и Новљани ће га прихватити.

– Сви знамо колико је тешко у љетној сезони попети се са шеталишта или са обале до Старог града и још даље ка височијим насељима, поготово родитељима са малом дјецом или старијим особама које имају здравствених проблема. Очекујем да ће ово бити, осим што је јако потребан објекат, и будућа атракција, по којој Херцег Нови можда постане и познат – казао је Велаш.

Панорама центра града по замисли архитекте Добровића

Идеја за изградњу панорамског лифта стара је више од пола вијека, а потекла је од познатог југословенског архитекте Николе Добровића, који је пројектовао Дјечје одјељење Института и зграду градске Поште у Херцег Новом.

5 COMMENTS

  1. Jeste, bas je tesko popeti se stepenicama 1min sa setalista do parka. Predpostavljam da ce stanica biti Tondo, da zene sa djecom i turisti uzivaju u pogledu iz tog ekskluzivnog ugostiteljskog lokala.

  2. A da dje vi je taj projekat da ga svijet vidi? Oce li se placati prevoz? Na kakvi je pogon? Oce li biti kakav lift-boj ili lift-gerl? Koliko ljudi ce moci istovremeno da se vozi? Oce li biti zatvorena kabina? Oce li biti klima-uredjaj ako je zatvorena kabina? Oce li ici pravo uvis ili ukoso? Mogli ste to malo bolje ispitati pa napisati.

  3. Nigdje traga o tom projektu – kako bi to trebalo da izgleda? Hoćemo li dobiti nekakvu skalameriju u koju se neko dobro ugradio? Koliko će zelenila biti pokošeno u tom projektu? Zbog čega se ne pokrene javna rasprava o ovom projektu? Jesu lo Opštinari popili svu pamet ovog svijeta pa su postali rezistentni na glasove sa strane?

  4. @dr. Zoltan Magyar – Gospodine Mađar, naučio sam da Vi dajete stručne komentare i pitam se da li ste Vi ovaj kratki i meni nerazumljivi komentar napisali?!
    Zamolio bih Vas da malo opširnije date Vaše mišljenje. Zahvaljujem!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here