НВО Еко Бока: Спријечити рушење тенских терена на Топлој и градњу хотела

(Фото: maps.google.com)

Према измјенама и допунама нацрта Просторно-урбанистичког плана Општине Херцег Нови на простору тениских терена на Топлој предвиђена је изградња хотела. Тим поводом саоштење су упутили из Еколошког друштва Бока.

Како наводе, овај потез је удар на један од преосталих слободних простора уз море, на Топлој.

– О томе се и не говори у јавности, а на јавној расправи се некако „провукло“ излагачима плана. На тим теренима, који у оваквом облику постоје скоро 30 година, стално се игра тенис, турнири, такмичења, школе тениса и једно је од омиљенијих мјеста уз обалу, уз популарни Шквер – наведено је у саошптењу.

Подсјећају да је на тим теренима јуче почео 16. међународни тениски турнир рекреативаца.

– Да подсјетимо да је прошле године обиљежено 100 година играња тениса у Херцег Новом, и то баш на истом овом мјесту гдје су и сада тениски терени. Тада, прије 100 година, на плажи Милашиновића био је и зачетак ватерпола у Херцег Новом, уз веслачки и тениски клуб. Била је то спортско друштво које је, као и данас, окупљало младе Новаљене и њихове госте. На тим теренима је вјероватно игао и Мирко Тапавица, први херцегновски, црногорски и свакако први са ових простора, освајач олимпијске медаље и то баш у тенису – саопштавају из НВО Еко Бока.

Ову локацију, која је у катастру препозната под бројем 1171 и дио 2574/1 комплекс тениских 4 терена, прије више од 20 година уредио је тројац спортских ентузијаста: Стојић – Бекавац – Стојић, начинивши врхунски мали спортски центар и први пут са земљаном подлогом у Херцег Новом. Па иако данас околина комплеса „СБС“ није на завидном нивоу и заслужује критике, због чистоће и појачане психоделичне буке, локација је изванредна за тенис. Одржавање тениских турнира то потврђује, јер је идеално мјесто непосредно уз Шеталиште и море. Овај један од ријетких преосталих просторних неизграђених џепова уз море, напросто има и своју позитивну визуелну улогу и с мора и с моста Милашиновића. Такође, џеп омогућава прозрачност потеза ка залеђу, вертикални продор ка височијим зонама Топле.

– Нажалост, нацрт измјена и допуна ПУП Општине Херцег Нови донио је шокантно рјешење за овај простор који заузима површину од 4347m², по којем је на цијелом простору тениских терена предвиђена изградња хотела. На страну инвеститори. Свак има право да нешто жели на својој земљи, али власт и урбанисти морају да извагају потребе и могућности простора, у визуелном и финансијском смислу, потребе за слободним простором, спортом, према захтјевима за бетонизацију и стварање финансијске добити.

Треба да знамо да су инвеститори хотела ослобођени плаћања грађевинске дозволе. Да хотелу треба обезбиједити паркиралиште за госте. Максимална спратност хотела, по предлогу нацрта, је 5 надземних етажа, што је у физичком смислу до 20 метара изнад садашњих терена. Још је предвиђена једна подземна етажа, за гаражу и техничке просторије. Али то треба узети условно, јер се увијек налази начин да се повећају габарити дати планским документом. Дакле, предвиђена је туристичка намјена – хотел, који ће заградити једно од најљепших грађевина у нашем граду, лијепи, лучни, камени мост Милашиновића, чији пројектант је био инжењер Раичевић, 1949. године.

Апелујемо на свијест грађана, на власти у Херцег Новом и у држави Црној Гори, на урбанисте и њихову професионалну одговорност, како према нама данас и још више према будућности, да се овај простор сачува као спортски комплекс тениских терена. Најзад, чак и Будва, која није примјер добре урбанизације и градње, оставила је комплекс тениских терена између мора и магистрале. Кратко и јасно – ово се не смије дозволити, а општина нека нађе начин за договор са власником земље – поручују из НВО Еко Бока у саопштењу.

Питају због чега пренамјена простора? Због чега се уништава и претвара у грађевински објекат још један слободан простор? Гдје је ту смисао за грађане и туристе? Ко све профитира с оваквим драстичним измјенама у простору? Је ли то заиста оно што треба Херцег Новом?

Еколошко друштво Боке је реаговало примједбом на нацрт ПУП-а Министарству уређења простора и заштите животне средине.

– Надајмо се да ће уважити примједбе. Ово је један у низу преседана и недоличних узурпација, насиља у простору, по новом ПУП-у Општине Херцег Нови – наведенео је у саоштењу које потписује предсједница НВО Еколошко друштво Боке, Оливера Доклестић, дипл. инг. грађ.

5 COMMENTS

  1. Osnoovna Privredna djelatnost Cg i opstine Hn je turizam pa prema tome je hotel prioritet,a teniski tereni za rekreaciju mogu biti sagradjeni u Sutorini ili u Kucansko polje da se i taj dio maloo Turisticki ozivi.

  2. Prije neki dan sam čuo od jednog bivšeg načelnika Opštine Herceg Novi da je pansion koji je tik uz istočnu stranu teniskih terena sagrađen na – CRKVENOM IMANJU!!!
    Tada je to valjda bilo uobičajeno i zbog toga se nije dizala prašina. Mislim na šezdesete i sedamdesete godine prošlog vijeka.
    Pitam se da li su i teniski tereni na crkvenom imanju….
    Može li se neko raspitati da li je ovo tačno?

  3. Нек се они којима су тениски терени толико важни организују, скупе новац и откупе земљиште и ријешен проблем. Најлакше је изгледа управљати туђом имовином. Не знам ко је власник земљишта гдје су терени али срећна му градња, а поштована Оливера нек тенис настави играти у Суторини или Кумбору.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here