36.ФФХН: Представљени протагонисти синоћњих филмова, вечерас на Канли кули „Сигурно мјесто“

У оквиру Филмског фестивала Херцег Нови-Монтенегро филм фестивал синоћ на Канли кули приказани су филмови „Трагови“ у режији Дубравке Турић и „Најсрећнији човјек на свијету“ Теоне Стругар Митевске.

На конференцији за новинаре глумац из филма „“Трагови“ Никша Бутијер казао је да је било посебно искуство радити на филму са главном глумицом Маријом Шкаричић и редитељком Дубравком Турић, која је и монтажерка по професији.

– У рукама те дивне жене, да се тако изразим, све је лакше јако једноставно, нема ексцесних ситуација и добро смо били примљени да смо ушли у снимање као да играмо неку представу. То је заправо и требало бити јер она прва уводна сцена између мене и Марије траје три , четири минута из једног кадра. То је захтјевно спремити и поновити више пута, казао је Бутијер, који игра и у фимовиа „Сиран“ и „Дјевојчица са жигицама“.

У оквиру филмског фестивала већ неколико година приказују се и филмови у оквиру Мреже фестивала Јадранске регије. Синоћ на Форте Маре приказан је  филм Копенхаген не постоји, а  глумац Златко Бурић казао је да је на почетку имао трему због статичности.

Златко Бурић

-Све се догађа у једном минималном простору и био сам мало нервозан. У цијелом филму има неке репетиције и заправо се нисам могао замислити како ће све изгледати.

У наставку конференције за новинаре о филму „Проценти живота“ говорио је режисер и сценариста Владимир Перовић који је од 2011. до 2018. на херцегновском филмском фестивалу био селектор документарне селекције. Он је казао да је било задовољство наћи се у новом простору јер до сада није на овај начин радио експерименталне документарне филмове.

Владимир Перовић

 

-Овај пут пожелио сам да једном позицијом  слике и звука читања вијести постигнем један други резултат. та ствар се претворила у фину игру. У игру осмишљавања током припрема, током страшно дугог прибављања свих врста статистика исказаних процентима, односима током година, па онда свођење на мјеру која је достојна да буде испод 20 мин јер то сам задао као мјеру, а онда и током снимања у трагању за још новим одразима у стаклима фасада око мене, који одражавају живот на необичан и врло искривљен и извитоперен начин, казао је Перовић и додао да је та игра коначно настављена и у монтажи.

Каћа Жарић и Ана Ћулум

Продуцент студенетског филма „Све оно између нас“ Каћа Жарић осврнула се на синергију међу студентима која је какао каже веома битна.

-Ту нема простора за неку врсту игре са егом, важно је да се ствари развијају по секторима да би све функционисало како треба. Мојој класи је било битно да разговарамо од почетних фаза, сценарија, развијања карактера, до касније редитељске визије, књиге снимања, до самог снимања да би просто све искординисали до краја, казала је Жарић.

На репертоару Филмског Фестивала Херцег Нови – Монтенегро Филм Фестивал, вечерас, на Канли кули у 20:30 „Сигурно мјесто“. У 21:00 сат у амфитеатару Дворане Парк на репертоару су студентски филмови, а у Кућа нобеловца документарни филмови. У 22:20 на тврђави Форте Маре „Књига решења“.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here