Новским средњошколцима одржано предавање на тему „Репродуктивно здравље жена”

Поводом 8. марта, међународног дана жена Секретаријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, у сарадњи са херцегновским Домом здравља организовао је предавање за ученике СМШ Иван Горан Ковачић на тему “Репродуктивно здравље жена”.

Према ријечима савјетнице за родну равноправност при Секретаријату за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Бранке Грубор Божовић, тема је предвиђена локалним акционим планом за родну равноправност 2021-2025. године, а односи се на спровођење програма превенције оболијевања репродуктивних органа.

-Предавање је одржано у циљу упознавања младих са промјенама које доноси адолесцентно доба и подршке у рјешавању бројних недоумица и дилема. Репродуктивно здравље жена подразумијева усклађеност и нормално одвијање функција репродуктивног система у тјелесном психо-физичком и социјалном смислум казала је Грубор Божовић.

Брига о репродуктивном здрављу жена почиње од рођења, а Грубор Божовић истиче да је нарочито важна у адолесценцији.

-Знање је неопходно како би млади а прије свега дјевојке, одољели разним искушењима у току младости, чије посљедице могу оставити трага за читав живот. Такође, неопходно је да свака особа упозна себе и своје тијело и промјене које се дешавају током рада и сазријевања. Из тих разлога потребна су и основна предзнања из медицине, односно начина заштите и превенције репродуктивних органа. Свакако, стручна помћ доктора, педагога, психолога је најкориснија и незамјењљива, зато се не треба устручавати и треба се обратити стручним лицима у погледу савјета, размјене исустава и прегледа, казала је Грубор Божовић.

Специјалиста гинекологије и акушерства докторица Ана Џакула Досковић је истакла да је важно да адолесценти буду тачно информисани о репродуктивном систему.

-О женским полним органима, битним догађајима у женском репродуктивном здрављу. О теми интимне његе, хигијене, затим када и из којих разлога је неопходно да свака дјевојка посјети гинеколога. Како гинеколошки преглед изгледа, који су најчешћи проблеми због којих ће се дјевојка, односно жена јавити доктору, потом савјети и сугестије везани за први сексуални однос, полно преносиве болести и контрацепцију Акценат је данас дат на женама, али дотакли смо се и питања која се тичу момака када је ова тема у питању, рекла је Џакула Досковић.

Након презентације ученици средње мјешовите школе Иван Горан Ковачић били су у прилици да поставе питања, што су могли да учине и анонимно.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here