Запажени резултати херцегновских ђака на државном такмичењу

Фото: Испитни центар (илустрација)

Испитни центар Црне Горе објавио је коначне резултате Државног такмичењаиз природних наука, историје и географије као и страних језика, које је одржано у фебруару и почетком марта у Подгорици. Завидно знање показало је 97 ученика основних и средњих школа, међу су Душан Рељић, Сава Хутер и Андреј Воучко из Херцег Новог.

Од ученика из нашег града највећи успјех је постигао Душан Рељић из ОШ „Дашо Павичић”, који је, заједно са Младеном Ралевићем (ОШ „Радомир Митровић”) најбољи математичар међу полуматурантима.

Рељић је за РТХН казао да је конкуренција била изузетно јака, јер је ове године сведена само на 18 најбољих математичара, али захваљујући менторки Ивани Кецојевић успио је да освоји прво мјесто.

Душан Рељић, ученик

–  Припреме за ово такмичење почеле су од септембра, али вјежбам математику још од шестог разреда, јер ако се једном зауставим, изгубићу континуитет. Изазова је било, али рачунајући да сам имао добру припрему, није било тешко као што је било последњих година. Један задатак ми је било мало тежи него остали, нисам га успио урадити, док сам остала три, уз мало размишљања и пажње, успио урадити без превеликих проблема – наводи он.

За талентованог Рељића математика није само предмет у школи, већ саставни дио живота.

– Математика је скроз други свијет, који се може примијенити у било којој ситуацији, како год ми размишљали. Када пођемо у продавницу, рјешавамо неки једноставнији животни проблем, увијек нам математика може помоћи. Раунање, логика, све се врти око математике, која је основа свега – сматра он.

У категорији старијих разреда из физике, треће мјесто је освојио Сава Хутер из СМШ „Иван Горан Ковачић”.

Из енглеског језика у категорији за трећи и четврти разред средњих школа, Андреј Воучко из СМШ „Иван Горан Ковачић”, дијели треће мјесто са Николом Којичићем (Гимназија „Нико Роловић”), Јаном Вукчевић (Гимназија „Слободан Шкеровић”) и Илијом Зецом (СМШ „Данило Киш”).

Новчани дио награда обезбиједило је Министарство просвјете, науке и иновација, за прво, друго и треће мјесто ученицима по 1000, 700 и 500 еура, док ће њихови ментори добити од 300 до 600 еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here