ЈПУ „Наша радост“ организује бесплатни програм Брижне породице

Фото: ЈПУ "Наша радост" фб

ЈПУ“ Наша радост“  први пут организује бесплатан програм Брижне породице, за родитеље дјеце узраста од 2 до 9 година. Ријеч је о програму  Свјетске здравствене организације, намијењен родитељима, који желе да  унапреде комуникацију и квалитет односа са дјететом.

Радионицу са родитељима ће водити директорица Јавна предшколске установе „Наша радост“ Тамара Живановић и помоћница директорице Ивана Ратковић, које су прошле одговарајућу обуку. Програм се реализује у малој групи од 10 до 15 родитеља. Сусрети ће бити организовани једном седмично, сриједом од 18-20 часова, у трајању од 2 сата. Прва група полазника ће кренути 27. марта. Мјесто одржавања радионица је Васпитна јединица Савина.

Како је за РТХН казала директорица ЈПУ „Наша радост“ Тамара Живановић, програм се реализује у циљу подршке родитељима у васпитавању дјеце.

Тамара Живановић

– Програм је осмислила Свјетска здравствена организација, у сарадњи са одређеним Универзитетима и УНИЦЕФ-ом, у жељи да помогну родитељима да у васпитавању и образовању дјеце не практикују насиље, као једну од васпитних метода, навела је Живановић.

Програмом је предвиђено 12 радионица, прича водитељка програма Ивана Ратковић:

Ивана Ратковић

– Водитељи програма ће имати партнерски однос са родитељима, обучавају их како да се изборе са изазовним понашањем дјеце. У програму ће примијенити методе – именовање емоција, провођење времена један на један са дјететом, преусмјеравање пажње, рјешавање конфликта у породици. На свакој радионици увјежбаваће старе вјештине и усвајати нове. Добра је ствар што се код родитеља дешавају промјене у понашању и погледу на цијело родитељство. Програм је, углавном, усмјерен на рањиве породице, оцјењује Ратковић.

Живановић објашњава да је највећа предност радионица, што родитњљи науче нове вјештине и технике које примјењују:

– Оно што су искуства, родитеља у другим васпитним установама у Црној Гори да су одушељени и да практикују технике у својим домовима. Интересантно је да те заједнице које стварамо, те мале групе родитеља се и даље друже и дијеле своја искуства о ономе што се дешава унутар породица. Статистика показује да се квалитет породичног живота побољшава, не само на релацији родитеља и дјеце, већ између самих родитеља.

ЈПУ “Наша радост“  први пут организује бесплатан дванаестонедељни програм Брижне породице за родитеље дјеце узраста од 2 до 9 година.

Моле заинтересоване родитеље да се пријаве за учешће у програму најкасније до 21.марта, са контакт подацима, именом и презименом родитеља, и узрастом дјетета, и то на email jpunasaradost@t-com.me или позивом на број телефона 069 133 132.  Број полазникаје ограничен, а посебно охрабрују учешће очева, позивају  из ЈПУ „Наша радост“.

Како наводе, програм Брижне породице за малу дјецу, познат и као Родитељство за цјеложивотно здравље за малу дјецу, настао је као плод партнерства Универзитета Оксфорд, Кејптаун и Бангор као и Кловнова без граница из Јужне Африке уз подршку Свјетске здравствене организације и УНИЦЕФ-а. Програм је до сада реализован у више земаља широм свијета, а у Црној Гори се спроводи уз подршку УНИЦЕФ-а и ЕУ од 2018. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here