НОВСКИ ОБНОР НА ТЈЕНТИШТУ У ЗНАК СЈЕЋАЊА НА БИТКУ НА СУТЈЕСЦИ

149

Поводом 78 година од пете непријатељске офанзиве у Долини Хероја на Тјентишту, након годину паузе због пандемије, у недељу 13. јуна биће традиционално обиљежен овај датум из НОР-а, којим се евоцирају успомене на пале борце на Сутјесци. Организатори и представници  борачке организације земаља бивше Југославије, Удружење бораца НОР-а 1941-1945 Црне Горе на челу са предсједником Радојицом Радојичићем и сарадницима и ове године , али у мањем  броју, посјетиће Тјентиште и присуствовати историјском часу и одати пошту народном хероју Сави Ковачевићу и осталим херојима. Свечаности ће  присуствовати делегација ОО СУБНОР-а  1941-1945 Херцег Нови, коју ће предводити потпредсједник Милан Вајагић.

Према ријечима предсједника ОБНОР-а 1941-1945 Херцег Нови  Ђорђа Злоковића ,  Херцег Нови и његови грађани, борци посебно и њихови потомци са пијететом се сјећају ових историјских догађаја из народноослободилачке борбе.  

– Сутјеска је међу најтежим биткама. Велико број бораца из Боке је положило животе у овој непријатељској офанзиви, која је уствари и преломило исход рата. Свих ових година наша борачка организација је чувала и његовала традиције и то чинимо и овог пута, иако су они специфични због свима, познатих разлога. Делегација ће положити вјенац на споменик на Тјентишту, а традиционално, цвијеће ће положити на споменик народног хероја Саве Ковачевића, казао је Злоковић.

Он је најавио да ће по повратку са Тјентишта, почети припреме за обиљежавање 4. јула Дана борца и 13. јула Дана устанка народа и народности  Црне Горе.  

фото: архива РТ ХН

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here