Новски извиђачи на сусретима у Бановићима и Кикинди

Oдред извиђача “ Орјен“ из Херцег Новог, овог мјесеца је учествовао на двије међународне акције извиђача; у Босни и Херцеговини и у Србији.

Ови сусрети окупили су велики број извиђача из читавог региона, а поред надметања у извиђачким вјештинама, представљали су велико искиство за чланове, лијепо дружење и прилику за  упознавање нових пријатеља, културе, народа, казао је за РТХН старјешина Одреда извиђача „Орјен“ Саша Ђедовић.

  • -Почетком мјесеца двије екипе, са осам старијих извиђача и планинки, учествовале су на 45. Међународном извиђачком вишебоју “Коњух планином” у Бановићима, у организацији ИО “Пламен”.  Окупило се 25 одреда и 320 извиђача који су допутовали из свих крајева: Србије, Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине, чувајући тако богату традицију извиђачког покрета. Посебно је било узбудљиво такмичење екипа у орјентацији, топографији, првој помоћи, чворологији, слању порука заставицама и батеријском лампом, у Заштићеном пејзажу Коњух на стази дугој седам километара, на којој су се наши чланови одлично снашли, казао је Ђедовић.

Друге двије екипе Одреда извиђача „Орјен“ боравиле су од 16. до 18. септембра на шестом „Меморијалу Браца Заимов“ , који у Кикинди организује ОИ „Прока С Плави“..

-И поред најављеног лошег времена, камп је био препун извиђача из Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Србије. На вишебој су стигли одреди из Брчког, Бановића, Зенице, Бања Луке, Вареша, Осијека, Херцег Новог,Темерина, Шида, Новог Сада, Шапца, Тршића, Мајура, Ковачице, Ваљева, Панчева и Београда. Такмичење на стази дугој 21 километар доста је отежала киша, а поред извиђачког вишебоја, највише је било дружења и феште. Како је ова акција дио велике туристичке манифестације „Дани лудаје“ , имали смо прилику да уживамо у концератима Здравка Чолића, група „Ван Гог“ и „Кербер“ и осталим забавним садржајима.

Новски извиђачи су током љета, између осталог, учествовали на међународном извиђачком вишебоју у Темерину, као и на шестој смотри извиђача на Грахову, а следећа активност је извиђачки вишебој у Сарајеву половином октобра, за који се екипе Одреда извиђача „Орјен“ већ полако припремају.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here