Новљанке главни носиоци пројекта Мундобаскет Берлин 2026

Жријеб који је јуче одржан у Швајцарској, одлучио је да Женска кошаркашка репрезентација Црне Горе у претквалификацијама за Мундобаскет у Берлину 2026. буде у групи Б, гдје су још и домаћин Мексико, Нови Зеланд и Мозамбик. Претквалификације су на програму од 19. до 25. августа ове године.

У претквалификацијама играју још: Кореја, Мали, Чешка и Венецуела, који чине групу А, у групи Ц су: Бразил, Мађарска, Сенегал и Филипини, док групу Д чине: Руанда, Велика  Британија, Аргентина и Либан. Два најбоља тима из сваке групе ће се квалификовати за полуфинале, док ће се побједник сваког турнира пласирати у квалификације за Свјетско првенство.

На квалификационим турнирима за Мундобаскет учествоваће 24 тима, са побједницима претквалификационих турнира у Мексику и Руанди, и још 22 тима одређена резултатима на FIBA женским континенталним такмичењима у 2025. години.

За очекивати је да ће селектору Јелени Шкеровић у борби за визу за Берлин 2016. значајан допринос дати  репрезентивке које су своју каријеру почеле у клубовима из Херцег Новог.

Имена Драгане Живковић, Бојане Ковачевић, Јоване Пашић, Јелене Вучетић, Јоване Савковић, Јелене Булајић су више него позната, а можда се створе предуслови да у репрезентативној селекцији заигра и све боља Николина Илић, која је управо са “Будућности” освојила нову титулу првака Црне Горе. Наше Новљанке, као и све остале репрезентативке, очекују велики рад и добре припреме које би Црној Гори донијеле прижељкивану визу за Мундобаскет који ће бити одржан од 4. до 13. септембра 2026. године у Берлину.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here