Нова комунална опрема кроз пројекат Еко фонда

Општина Херцег Нови остварила је право на субвенцију за набавку  40 намјенских контејнера и два хидраулична прес контејнера кроз пројекат Еко фонда. Уговор о реализацији пројекта набавке комуналне опреме потписали су извршни директор Еко фонда Драшко Бољевић и потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур. Након потписивање уговора уприличен је састанак на коме су дефинисани модели будуће сарадње када је ријеч о плановима и пројектима.

За реализацију пројекта задужена је Чистоћа доо на чију иницијативу је Kанцеларија за међународну сарадњу Oпштине Херцег Нови конкурисала на јавни конкурс за додјелу субвенција за набавку комуналне опреме.

Укупнa вриједност пројекта је 45 095,60 еура, а уговорени износ подршке ЕКО фонда је 33 821,70.

Како је саопштено из Еко фонда, уговори су потписани и са општинама Мојковац и Зета као и са ДОО Комунално Котор.

Реализацијом пројекта, Еко фонд је омогућио набавку: 318 контејнера, 2.500 канти, седам  полуподземних контејнера, 2 хидраулична прес контејнера, један домино контејнер и три транспортна возила.

– Како је реализација пројекта још увијек у току, очекује се и потписивање уговора са преосталим корисницима: ДОО Комунално Тузи, Општина Бар, ДОО Чистоћа Пљевља, Општина Петњица, ДОО Чистоћа Подгорица и Општина Плав. Укупна средства  опредијељена за овај Јавни конкурс износила су 300.000 еура, саопштили су из Еко фонда.

Поред набавке комуналне опреме, у току је и пројекат „Уклањање отпада одбаченог у животну средину“, чија реализација се спроводи у четири општине:  Мојковац, Плав, Зета и Бар, на  17 локација укупне површине 12.165,516 квадрата, а на којима се налази више од 2.500 кубика разног отпада.

У току је и реализација пројекта озелењавања јавних површина гдје је Еко фонд додијелио субвенције за седам општина међу којима су:  Тузи, Подгорица, Тиват, Бар, Шавник, Плужине и Плав, а  укупна површина на којој се реализује пројекат је 163,841 метара квадратних.

-Досадашња сарадња са локалним самоуправама представља сјајан примјер како се одлучним корацима може трансформисати негативан еколошки утицај у одрживу и визуелно угодну средину, наведено је у саопштењу.

Директор Бољевић истиче да је са представницима општина дефинисан и модел будуће сарадње када је ријеч о плановима и пројектима које ће Еко фонд реализовати, а све у циљу заштите животне средине.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here