Нове колекторске, водоводне мреже, резервоари и пројекти у вишим зонама

Реализацијом бројних пројеката у предузећу Водовод и канализација Херцег Нови  су подигли ниво оперативности и мобилности  у сусрет туристичкој сезони.

Изграђене су нови цјевоводи на водоводној и канализационој мрежи.  Изграђено је око 350 метара нове мреже канализације у Игалу и Зеленици, подсјећа за РТХН технички директор ДОО Водовод и канализација Херцег Нови  Горан Симовић:

Горан Симовић

– Са задовољством могу рећи да смо ове године успјели да пустимо у погон пумпну станицу Опачица, чиме смо омогућили да се сви потрошачи од магистрале до изворишта, могу прикључити на канализациону мрежу. Поспјешићемо санитарну зону заштите самог изворишта Опачица, каже Симовић.

У овом предузећу планирају набавку филтера за канализациону мрежу, како би  елиминисали непријатне мирисе. Са Друштвом за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре, обишли су све пумпне станице.

– Што се водоводне и канализационе мреже тиче, могу да кажем да и ову сезону чекамо спремни. Оперативно смо ојачани. Разматрају се тендери за набавку мини багера, који ће помоћи приликом отклањања кварова, на мјестима гдје не може да приђе већа машина. Такође, се планира и набавка камиона, тако да ћемо и са  стране механизације оперативно бити још на вишем нивоу. Стварају се сви предуслови да и ова љетна сезона буде успјешна и без већих проблема, оцјењује Симовић.

Центар за мониторинг, Водовод

Радници овог предузећа раде на чишћењу и поправци јавних чесми и фонтана у граду:

–  У плану је да поставимо  чесме на више локација у граду. Уградићемо пет нових јавних чесми. Постојеће чесме смо сервисирали, опрали и оне су у потпуности  доступне. Одрадили смо сервисирање и уређење свих фонтана у граду. Вандалским чином несавјесних неке фонтане у граду су оштећене. Несавјесни уништавају то  јавно добро, напомиње Симовић.

Он апелује на несавјесне који уништавају јавно добро, да то не чине:

– Позивам их да то престану, јер су јавна добра огледало нашег града, то је добро за све нас. Вандалском чину посебно је изложена фонтана у Илијином парку у Игалу. То је фонтана која је дуго била запуштене. Ове године смо кренули у њену реконструкцију и успјели смо у томе. Сигурно би она била још љепша, али неки наши неодговорни грађани не дозвољавају да одрадимо овај посао како треба. Позивамо их да се томе вандализму стане у крај, да се јавно добро не уништава, указао је Симовић.

Он информише да је току израда главног пројекта за водоснабдијевање височијих зона Требесина, Каменог, којим  ће бити обухваћене Мокрине, Крушевице и Врбањ.

На сједници локалног парламента у четвртак, 30. маја усвојена је Одлука о утврђивању локација за постављање или грађење објеката од општег интереса, међу којима је и водоводна мрежа за Требесин, Камено, Мокрине, Крушевице и Врбањ.

-Тај пројекат  ће се проширити на остала села у залеђу Херцег Новог. У завршници је и израда пројекта за резервоар Кумбор, који ће бити изнад постојећег, чиме ће се додатно поспијешити дистрибуција воде на ривијери.  Експанзијом градње на подручју ривијере, све су већи захтјеви за водом овог дијела Општине. Пројекат за изградњу је завршен и чека се расписивање тендера, каже Симовић и додаје да ће Главни пројакт височијих зона бити завршен до 15. јуна.Тај пројекат ће се кандидовати за капитални буџет државе, подсјећа Симовић.

Ријеч је о вишемилионском пројекту изградње цјевовода од Мојдежа, Ратишевине, Сушћепана, Топле три до Пода, чиме би се растеретио систем пумпања на више зоне и вода ће се гравитационо дистрибуирати према потрошачима.

1 COMMENT

  1. Kako bi bilo sa rezervoarima iznad Žvinja i Rosa? Tamo svako par godina žestoko gori, a vatrogascima treba sat vremena dok stignu na teren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here