Нова историја миграција Црногораца у Јужну Америку представљена Новљанима

Књига Гордана Стојовића „Црногорски исељеници у новом свијету“ бави се углавном исељеницима из Црне Горе који живе у државама Јужне Америке.

На промоцији, коју је уприличила Матица црногорска, аутор се осврнуо на почетак и ток истраживачког рада и поменуо неке од многобројних породица које су из Црне Горе и Боке срећу и благостање потражиле на америчким континентима.

Стојовић је казао да је тешко утврдити када су тачно први људи из Црне Горе почели са насељавањем Јужне Америке.

– Од прва два документована случаја, један је везан баш за Херцег Нови, односно господина Гојковића и његов долазак у Порто Рико, који је тада, 1790. године, био шпанска колонија. Његова је породица данас бројна, носи презиме Гојко и баш у овој књизи постоји исцрпан чланак о томе – наводи он.

У књизи су описани и први црногорски досељеници у Аргентину 1818. године, када је та држава практично и стварана. Ријеч је о породици Дамјановић из Грбља.

– Они су се населили у Ентра Риос провинцију у Аргентини и почели да се баве трговином. Док сам боравио у Буенос Аиресу 2018. године прославили смо 200 година од њиховог доласка у Аргентину, јер они су формално породица за коју се зна да је тамо толико дуго и јако добро знају ко су и одакле су. Они су невјероватан  примјер да човјек може да сачува сјећање на поријекло и послије 200 година – казао је Стојовић.

Књига је обухватила многобројне породице које су из Црне Горе емигрирале у Јужну Америку, међу њима велики је број Бокеља.

Огроман је значај свега што је Гордан Стојовић урадио на пољу истраживања црногорске дијаспоре у Јужној и Сјеверној Америци, на пољу дипломатије и повезивања људи у свијету са матицом, истакла је новинарка Љиљана Вукотић.

– Гордан је увијек био посебан и сада је такав, управо по тој посвећености теми која га је занимала – црногорској дијаспори у Јужној и Сјеверној Америци. Упорно је годинама, без икакве институционалне помоћи, улажући вријеме, новац и знање, трагао за Црногорцима у Аргентини и уопште у Јужној, а потом и у Сјеверној Америци – казала је Вукотић.   

 У осврту на књигу „Црногорски исељеници у новом свијету“, професор Иван Ивановић је кроз историју и стварање Латинске Америке, причао усељеничкој политици ових земаља, али и о значају југословенске миграције на формирање латиноамеричког становништва, уз посебан осврт на миграције Црногораца.

Прве миграције из Црне Горе, како је казо, биле су људи са приморја, односно из Боке, Будве, Пашторовића, а у каснијим периодима из цијеле земље.

– Пут је био веома тежак. Један Црногорац је морао да дође из Никшића или са Цетиња у Котор, одатле у неку далматинску луку, па у Трст, да би даље путовао према Латинској Америци. Пут је често и трагично завршаван. Тек нешто касније, са открићем парних бродова и поласком из Ђенове, тај процес био је много лакши – открива Ивановић.

Он истиче да су разлози за миграције у почетку били економске природе, а тек касније и политичке.

Књигу „Црногорски исељеници у новом свијету“ аутора Гордана Стојовића публиковала је Матица црногорска.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here