Норвешки државни програм у Институту и наредне четири године

Фото: Архив РТХН -прослава Дана уставности Норвешке 2017.

Норвешки државни програм који се у Институту „Др Симо Милошевић“ реализује 46 година  биће настављен и наредне четири. Институт је потписао уговор за долазак норвешких пацијената и за период 2023 -2026 и на тај начин „обезбједио“  око 1000 пацијената годишње из те скандинавске земље. По ријечима директора маркетинга Николе Мрачевића, Институт је једина установа која је конкурисала на тендеру а ван је ЕУ и као увијек, како је рекао, је високо рангирана.

-Наредне четири године у Институт ће долазити по седам група годишње у којима је по 140 пацијената. Њихов боравак је планиран по  28 дана. Ове године су групе од по 108 Норвежана због ковид пандемије а надамо се да ће већ од наредне групе бити бројније.   Заиста је лијепа вијест да се наставља Норвешки државни програм у Институту, казао је Мрачевић.

Никола Мрачевић, директор маркетинга

Норвешки државни програм почео је 1976. а у Институту Игало на рехабилитацији је било преко 50.000 пацијената из те скандинавске државе.

-Сарадња је почела давне 1976. године у старој фази Института а настављен 1986. у Другој фази са малим прекидима током ратних 90-их година.  Пауза од двије године била је због ковид пандемије, подсјетио је Мрачевић.

Истиче да су Норвежани задовољни услугама које пружа наша здравствено рехабилитациона установа.

-Резултати рехабилитације су одлични и зато они то веома цијене. Првенствено су задовољни медицинским кадром и индивидуалним приступом, по принципу један терапеут – један пацијент који се не примјењује нигдје у Европи. И они се заиста за тих 28 дана рехабилитују, значајно им се  олакшају  тегобе јер је ријеч о  тешким обољењима коштано- мишићног система. Велики број се враћа, ако не сваке, онда сваке друге или треће године када им одобри њихов Фонд здравства  и то је доказ квалитетне услуге коју пружамо, истакао је Мрачевић.  

Сезона у Институту др Симо Милошевић  у пуном је јеку а како каже Мрачевић,  у обје зграде је око 1100 пацијената и гостију.

-У августу ће попуњеност бити још већа јер учесници фестивала који слиједе су гости Института, што ће повећати број  поред осталих индивудалних и агенцијских гостију. Велики је број корисника Екс Ју понуде   која је заиста добро заживјела. Имамо госте и из Западне Европе. До краја октобра ће се смјењивати групе од по 108 Норвежана, на јесен очекујемо Холанђане, Данце, Швеђане, то је њихов период одмора када прођу врућине. Значи до краја октобра имаћемо добру попуњеност са ино тржишта, рекао је Мрачевић.  

У старом дијелу Института су углавном гости из Црне Горе, корисници Фонда здравства, синдикалне организације а један број је са простора Србије и БиХ. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here