“Ноћ тврђава” уз средњовјековну трпезу на тврђави Форте маре

Јединствена културно-туристичка манифестација, “Ноћ тврђава”, која је за само годину из регионалног прерасла у догађај европског карактера, биће одржана вечерас (петак, 5. мај) од 20:00 сати на тврђави Форте маре, у организацији ЈУK “Херцег фест”.

Посјетиоци ће имати прилику да у аутентичном амбијенту уживају у укусима средњовјековне трпезе, коју ће на старински начин, припремити Гастро тим Херцег Нови, познат по кулинарским догађајима и емисијама. 

Подсјећајући да је “Ноћ тврђава” покренута прошле године по узору на “Ноћ музеја”, оранизатор Данило Бабовић истиче да су у “Херцег фесту”, након обиласка тврђава у Хрватској, одлучили да се ове године не базирају само на музици, већ да споје традицију и гастрономију.

-На иницијативу директорице „Херцег феста“ Тање Атељевић и колегинице Биљане Белушевић, приликом обиласка тврђава у Шибенику, дошли смо на идеју да то ове године осмислимо мало другачије – европски, да повежемо средњовјековну културу и спојимо традицију кроз гастрономију на некакав модификовани начин 21. вијека. Дакле, да не буде само неки музички програм. Пошто овдје имамо сјајне људе, а гастрономија је уско повезана са туризмом и са свим оним што нам је била замисао, дошао сам на идеју да предложим првенствено моје пријатеље па колеге из Гастро тима Херцег Нови, који већ годинама сарађују и који су осмислили квалитетан програм, онакав какав треба Црној Гори. Ако ишта привлачи туристе то је гастрономија и култура, и идеја је да све то спојимо и направимо увертиру за нешто што може да прерасте у традицију, поручио је Бабовић, који је и аутор сценарија ове “Ноћи тврђава”. 

Идејни творац и уредник кулинарског програма манифестације Драган Петровић, шеф кухиње ресторана “Gentleman”, захвалан је што му је пружена могућност за реализацију своје давнашње идеје да овај сегмент сачува од заборава.

-Идеја о средњовековној кухињи ми је баш одавно била у позадини главе, желео сам да то на неки начин репрезентујем овде кроз град, и ово је идеална прилика да то урадим. Држаћемо се примитивног начина припреме кухиње, нечега што се користило у та средњовековна времена, директан извор енергије биће искључиво ватра, без икаквих модерних помагала. И храна ће бити искључиво изворна – комбинација рибе и меса на директној ватри, а користићемо и одређене старе зачине, попут мажуране. Та ватра и читав тај део како се тада храна припремала, то је оно што желим да пренесем свим посетиоцима манифестације „Ноћ тврђава“. Желим да то буде врста едукације како би они на неки начин могли да се приближе што више том древном периоду. Доста тога смо нажалост заборавили о некадашњим временима, и ја се неким својим истраживањима и свом својом вољом трудим да то на неки начин пренесем и представим, истакао је Петровић. 

Пошто живимо у дигиталном времену, незаобилазни су добре фотографије, видеа као и одговарајућа музика, сматра Марко Митровић који је у Гастро тиму задужен за креирање мултимедијалног садржаја.

-Данило је написао сценарио догађаја, Драган је осмислио врхунски концепт за тврђаве, а ја ћу се бавити музиком. Пошто живимо у дигиталном времену, поред кухиње која је на првом мјесту, неопходно је да се имају добре фотографије и видеа, и због тога човјек добије све комплетно кад сарађује са нама. Радићемо и видео у таквом средњовјековном стилу, причаћемо о свему томе, а  одабрали смо и музику која подсјећа на средњовјековну. Можда ћемо касније, кад заврши тај куилинарски дио, направити малу журку за грађане која ће бити музички прихватљива за све узрасте и мало изаћи из тог концепта, како би наставили дружење и сумирали утиске на коктелу, казао је Митровић.

Улаз и храна на “Ноћи тврђава” су бесплатни, а пиће ће се наплаћивати.

Манифестација у склопу пројекта “Fortitude”, чији је циљ обогаћивање туристичке привреде и оживљавање утврђених локалитета, прошле године је одржана на 45 фортификација у Црној Гори, Босни и Херцеговини и Хрватској. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here