Њемачка организација Хелп помаже избјеглице из Украјине

Њемачка хуманитарна организација Хелп ће уз помоћ мрежe њемачких агенција за хуманитарну помоћ обезбиједити помоћ за украјинске избјеглице у Црној Гори који се углавном налазе у Подгорици, Херцег Новом, Тивту, Бару и Будви.

У нашој земљи је тренутно између 6.000 и 7.000 избјеглица из Украјине међу којима је око 1.000 дјеце. Њихов главни проблем је како овдје за сада обезбиједити мјесто боравака, храну, образовање за дјецу, курсеве језика и посао. Сам процес регистрације избјеглих за привремену заштиту, у Црној Гори је административно дуг па је до сада од поднијетих захјева окончано тек око 100 случајева.
Од укупног броја избјеглих њих 80 одсто планира да остане у Црној Гори, 2 одсто да иде у неку трећу земљу, а остатак њих још нијесу одлучили шта ће даље.

Вриједност помоћи износиће 86.182 еура.

Помоћ ће бити пружена у храни, лијековима, одјећи, школском прибору, материјалу за радионице које се организују као једна врста психо-социјалне помоћи, љетњим камповима за дјецу и екскурзијама за старије, који немају изгледа да напусте мјесто у којем су дошли као избјеглице.
Ова помоћ се финансира кроз Aktion Deutschland Hilft, мрежу њемачких агенција за хуманитарну помоћ за брзо и ефикасно дјеловање у катастрофама – у иностранству. Биће дистрибуирана кроз мрежу Добро дјело, пет украјинских волонтерских центара успостављених уз помоћ украјинске амбасаде. Расподјела помоћи биће координисана преко Црвеног крста Црне Горе.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here